Kultura

ZaPis u GKZD:

Poezija na osam načina

Poezija na osam načina

Zadarski pisci iz književne udruge ''ZaPis'' sinoć su Multimedijalnu dvoranu Gradske knjižnice Zadar promijenili iz predavaonice u ugodan ambijent poezije, filma i glazbe.

Uz slatke zalogaje i čaj publici su čitali autorske radove i pjesme dragih im pjesnika, te razgovarali o stvaralaštvu, o tome gdje pronalaze inspiraciju, koliko je književnost prisutna u njihovom životu i društvu općenito. Njihovu interpretaciju popratili su isječci iz art-filmova i glazba Nicka Drakea.

 

Zadarski su pjesnici ostvarili pravi književni kružok i to takav kakav nismo navikli doživjeti u Gradskoj knjižnici Zadar koja se, kada je riječ o književnim večerima, ipak drži nešto formalnije atmosfere.

Na ovaj način 'ZaPis' je pokušao pružiti publici užitak u pisanoj i čitanoj riječi, ali ležernijim pristupom. Publici su čitali Ivan Boško-Habuš, Želimir Periš, Tihana Gambiraža, Valentina Mlađen, Iva Pejković, Andreja Malta, Nikolina Dolfić i Mario Padelin. Uz vlastite pjesme, ''ZaPis''-ovci su čitali i Borisa Marunu, Ivanu Šojat-Kuči, pjesme na katalonskom i slovenskom jeziku, te još neke autore čije pjesme rijetko imamo prilike čuti na književnim večerima.

''ZaPis'' je tako još jednom  posvetio susret isključivo poeziji, nakon što su, također u Gradskoj knjižnici Zadar (kafić LiBar), čitali u sklopu globalne književne akcije ''100 tisuća pjesnika za promjene''.

Ovaj put promjene je učinilo osam zadarskih pisaca, a povod okupljanju i promociji poezije jest Mjesec hrvatske knjige, koji se ove godine obilježava pod geslom ''Čitajmo pjesnike!''


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.