Kultura

ZaPis i gosti

Tanja Mravak: U Frankfurtu shvatite da ste samo kap u moru

Tanja Mravak: U Frankfurtu shvatite da ste samo kap u moru

Mravak je Zadranima čitala priču ''Pivac''

Književna udruga 'ZaPis' za otvorenje nove sezone književnih susreta u Zadar je pozvala Tanju Mravak, književnicu koja je za svoju prvu zbirku priča 'Moramo razgovarati' osvojila nagradu Jutarnjeg lista.

 

Tanja je svoje literarne dosege iskazala i puno ranije. Osvojila je prvu nagradu na natječaju "Ekran priče 05″ i drugu nagradu na "Pričiginu 2010″. Objavljivala je u Temi, Zarezu, Morskom prasu i The Split Mind. Njene su priče uvrštene u antologije najboljih hrvatskih priča 2005. u izboru Jagne Pogačnik i 2006. u izboru Miljenka Jergovića, pri čemu je u uvodu Jergović za Tanju napisao: Kad Tanja Mravak napiše knjigu, bit će to velika knjiga. I točno se to i dogodilo.

Susret sa simpatičnom Sinjankom održan je u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar, a književnicu je ''ZaPis'' iznenadio pričom Želimira Periša, koja je kao mali uvod u večer predstavila samu autoricu i tematiku kojom se ona bavi, svakodnevno nerazumijevanje, zamke koje sami postavljamo u odnosima, potrebu za razgovorom.

Mravak je na samom početku kazala kako joj nije uzor Raymond Carver, iako ga je čitala. Kada piše, ne razmišlja o djelima, ispred nje je samo priča i ništa drugo. ''Ne mogu reći da nemam uzore, ali ništa od toga nije me potaknulo. Ipak, kada čitam, nestalo je ''čarolije'', sada sam počela čitati zanatski,'' priznala je.

Njezine su priče, kako kaže - metabolizirano iskustvo dodira s književnošću, filmom, samim životom. Divi se liku Agathe Christie, Herculesu Poirotu, jer je on pravi primjer lika koji je toliko sjajno stvoren, da nam se čini kao da zaista postoji.

Mravak je Zadranima čitala priču ''Pivac'', a potom smo čuli Nikolinu Dolfić, mladu pjesnikinju koja se nedavno pridružila ''ZaPis''-u. Dolfić je zaposlena kao knjižničarka u školi Zadarski otoci, a već godinama pleše u Zadarskom plesnom ansamblu, gdje drži i treninge.

Pjesme i kratku priču čitala je i Andreja Malta, a čuli smo i kratke priče Roberta Nezirovića i Ive Pejković.

Na kraju susreta došao je red na pitanja publike.

Prepoznaju li se Tanjini prijatelji u njezinim pričama? Tanja tvrdi da nitko ne prepoznaje sebe, ali svi znaju prepoznati druge. Laskaju joj usporedbe s Alice Munro, a Zadranima je ispričala i kako joj je bilo na Sajmu knjiga u Frankfurtu, gdje je zajedno s Oljom Savičević-Ivančević, Mašom Kolanović i Ivanom Simić-Bodrožić predstavljala Hrvatsku. Loša organizacija i manjak susreta sa stranim izdavačima obilježili su njihov boravak u Frankfurtu. Tamo se shvati da si samo kap u moru, rekla je Tanja, te navela primjer Makedonije koja je imala sjajnu prezentaciju.

A možemo li očekivati još njezinih priča? Naravno, potvrdila je Tanja. One se nalaze u mapi ''Moje'' unutar mape ''My documents''!

''ZaPis'' najavljuje sljedeću književnu večer već 5. studenog, kada će povodom Mjeseca hrvatske knjige koji je ove godine u znaku poezije, Multimedijalnu dvoranu pretvoriti u intimniji ambijent za čitanje poezije.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.