Kultura

World Art Games 2013.

Svjetske umjetničke igre 2013. u Hrvatskoj

Svjetske umjetničke igre 2013. u Hrvatskoj

Nakon više od sto godina, otkako se održavaju moderne Olimpijske igre, isključivo usmjerene na sport, napokon je došlo vrijeme i za kreativce diljem svijeta! Naime, u svibnju 2013. godine, tijekom petnaest dana, u više hrvatskih gradova (Vukovar, Ludbreg, Križevci, Osijek itd.) održat će se prve Svjetske umjetničke igre, odnosno „World Art Games", saznaju Črčkarije.com .

U neobičnim „igrama", sudjelovat će odabrane ekipe zemalja sudionica te će predstavljati dosege u svim kategorijama stvaralaštva i umjetničkog izričaja. Bit će tu borbe u slikarstvu, keramici, skulpturama, filmu, glazbi, umjetničkom plesu itd.

U projekt je, zasada, uključeno više od pedeset zemalja i održavat će se svake druge godine. Misija projekta je, osim naravno globalne promocije umjetnosti i kulture te napredovanja ideja o miru i toleranciji, pozvati sve zemlje svijeta da sudjeluju, bez obzira na rasu, vjeru i politička uvjerenja.

Važno je napomenuti da vrijedna ekipa koja je osmislila ovaj svjetski projekt ne lijenčari uokolo, nestrpljivo čekajući svibanj 2013. godine, kada će se ideja pretvoriti u jednu zaista sjajnu zbilju, već će u međuvremenu marljivo nastaviti raditi. Od svih međunarodnih kulturnih razmjena, izložbi, seminara, umjetničkih kolonija i predstavljanja hrvatske kulture, vrijedi spomenuti njihovu zadnju organizaciju - međunarodnu slikarsku koloniju u Vukovaru. Donacija umjetničkih djela Muzeju grada Vukovara procijenjena je na 524.000 kn, Na njihovu inicijativu, norveški nacionalni odbor, poklonio je Vukovaru fontanu u izvedbi poznatog kipara Haralda Oredama, a u protekle dvije godine organizirali su četredesetak izložbi, primili su priznanje za rad od strane Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te bilježenje u arhivu likovne umjetnosti.

 

Meni se sve ovo čini jako zanimljivo! Tko zna, možda ćemo Olimpijadu umjetnika, za par godina, gledati i uživo, a sve zahvaljujući Jasminki Paunović i svim ostalim dobrim ljudima iz njene organizacijske ekipe.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.