Kultura

Točno u podne

Zadar upisan na svjetsku kartu poezije

Zadar upisan na svjetsku kartu poezije

Zagreb, Rijeka, Umag, Pula, Split i Zadar, zajedno sa 100 tisuća pjesnika svijeta, ovim su okupljanjem zaista dokazali kako su promjene moguće

Pripada li čitanje poezije običaju koji je zauvijek nestao u prošlosti?

Zajedno s još 500 gradova u stotinjak zemalja, Zadar se danas upisao na svjetsku kartu poezije.

Akcija mreže World Poetry Movement pod nazivom '100 tisuća pjesnika za promjene' po prvi put održana je u Hrvatskoj, a Zadar je jedan od 6 gradova koji su se uključili u manifestaciju.

Diljem svijeta, točno u 12 sati po lokalnom vremenu, na ulicama, trgovima, u knjižnicama i kafićima, čitala se poezija, a sve s ciljem poticanja na društvene i političke promjene. Koliku moć ima umjetnost riječi u Zadru pokazali su organizatori - članovi društva zadarskih pisaca iz udruge 'ZaPis', uz pjesnike i ljubitelje poezije, koji su danas čitali autorske i antologijske stihove u kafiću LiBar u Gradskoj knjižnici Zadar.

26. rujna u 19 sati u Gradskoj knjižnici Zadar Emilija Mijatović predstavlja svoju prvu zbirku poezije, a na istom mjestu 20. listopada 'ZaPis' će ugostiti nagrađivanu autoricu, Tanju Mravak

Događaj je prošao u ležernoj atmosferi, pa se tako uz kavu čitalo Cesarića, Šopa, Maksimović, Šantića, Dežulovića, Jesenjina, Paljetka, a čuli smo i autorske stihove Emilije Mijatović, Ivana Boška Habuša Nikoline Mojić, Želimira Periša, Nikoline Dolfić, Maria Padelina. U akciju se uključila i zadarska pjesnikinja Mirjana Mrkela.

Zanimljivo je napomenuti kako je događaj bio otvoren za sve, pa su se pjesnicima spontano pridružili i posjetitelji.

LiBar u Gradskoj knjižnici Zadar pokazao se kao idealan prostor za susret ljubitelja književnosti. Osim interpretacije stihova, poveo se i razgovor o književnosti, izdavaštvu i budućim planovima.

Događaj je uvršten na službenoj stranici 'Thousand poets for change'.

Udruga 'ZaPis' svojom inicijativom, u suradnji s Gradskom knjižnicom Zadar, koja će im u narednim mjesecima ustupiti prostor za književne večeri što će se odvijati svakog posljednjeg četvrtka u mjesecu, nastavlja s promocijom književnosti u Zadru.

Zagreb, Rijeka, Umag, Pula, Split i Zadar, zajedno sa 100 tisuća pjesnika svijeta, ovim su okupljanjem zaista dokazali kako su promjene moguće.

FOTOGALERIJA


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.