Kultura

Atraktivni muzej našeg grada

Muzej antičkog stakla slavi dvije godine djelovanja

Muzej antičkog stakla slavi dvije godine djelovanja

U dvije godine muzej je bio domaćin brojnim događanjima

Muzej antičkog stakla obilježava dvije godine djelovanja, a uz bogat program u četvrtak, 5. svibnja, središnji je događaj otvorenje izložbe Ljerke Njerš, naše ugledne umjetnice čiji najveći dio opusa čine radovi u keramici.

U posljednjih deset godina Ljerka Njerš bavi se staklom i to iznimno uspješno, kazao je dr. Ivo Fadić, ravnatelj MAS-a, predstavljajući program povodom rođendana Muzeja antičkog stakla.

"U četvrtak, 5. svibnja, od 9 do 14 sati imat ćemo radionicu puhanja stakla. Uz Bojana Podharškog, staklo će puhati i naši mladi zadarski puhači, Marko Štefanec i Antonija Gospić, koja će u predvorju muzeja imati demonstraciju izrade staklenog nakita na plameniku.

Od 10 sati studenti Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru održat će radionicu izrade rimske nošnje. U 12 sati slijedi tradicionalni turnir u trilji, tj. mlinu, a u 19 sati biti će otvorenje izložbe Ljerke Njerš, "Staklo", na kojem će nastupiti trio Cobbler renesansa string", kazao je Fadić.

"Sretna sam što izlažem u ovom jedinstvenom, specifičnom prostoru," kazala je Njerš, koja je ovu izložbu imala prošle godine u Gliptoteci u Zagrebu.

"U Zadru sam nekoliko dana i oduševljena sam ovim gradom. Iako mu je samo dvije godine, Muzej antičkog stakla privlači veliku pažnju. Iznenađena sam i radionicom puhanja stakla, to nema apsolutno nigdje. Divim se rezultatima koje su postigli mladi ljudi koji se bave izradom staklenih predmeta u MAS-u".

Muzej antičkog stakla uskoro će raditi do 21 sat, kao i subotom i nedjeljom. Kako je istaknuo Fadić, bilježi još veću posjećenost nego lani.

Od 15. 3. do 1. 5. MAS je posjetilo 2320 ljudi, što govori o velikom interesu. Osim toga, u dvije godine muzej je bio domaćin brojnim događanjima - predavanjima, projekcijama, promocijama knjiga, skupovima, tribinama. Sigurni smo kako će u svojoj trećoj godini i dalje biti jedno od vodećih kulturnih znamenitosti u našem gradu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.