Kultura

Haiku poezija

Zelengrad: U subotu 3. međunarodni haiku susreti "René Matoušek"

Zelengrad: U subotu 3. međunarodni haiku susreti

Međunarodni haiku susreti, koje je pokrenuo Tomislav Marijan Bilosnić, ove su godine okupili pedesetak haiku pjesnika iz Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije

U sklopu manifestacije "Odškrinimo vrata Bukovice», te obilježavanja desete obljetnice Zavičajnog kluba "Janko Mitrović", u Zelengradu, u Domu zavičajnog kluba, u subotu 4. rujna 2010. godine, s početkom u 15,30 sati održavaju se 3. međunarodni haiku susreti "René Matoušek".

Međunarodni haiku susreti, koje je pokrenuo Tomislav Marijan Bilosnić, ove su godine okupili pedesetak haiku pjesnika iz Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije.

Susrete je organizirala Udruga 3000 godina Za dar, uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

U Zborniku 3. međunarodnih haiku susreta „René Matoušek" iz Hrvatske su zastupljeni: Boris Domagoj Biletić, Tomislav Marijan Bilosnić, Olja Bučo, Silvija Butković, Ana Truban Dolenec, Željko Funda, Miro Grubić, Zlatko Juras, Evica Kraljić, Daniel Mohorović, Ljubica Kolarić-Dumić, Fabijan Lovrić, Ljiljana Lukačević, Vlatko Majić, Duško Matas, Tomislav Maretić, Marija Maretić, Ljudmila Milena Mršić, Malvine Mileta, Ivo Markulin, Boris Nazansky, Valerio Orlić, Stanko Petrović, Marija Pogorilić, Joža Prudeus, Jasminka Predojević, Stjepan Rožić, Mirjana Rajter, Slavica Sarkotić, Ivica Smolec, Marinko Španović, Drago Štambuk, Ante Tičić, Đurđa Vukelić-Rožić, Željka Vučinić-Jambrešić, Jadran Zalokar, Božena Zernec, Božica Zoko i Stipe Zrilić; iz Albanije: Kujtim Agaliu, Elisabeta Tafa, Milianov Kallupi, Nexhip Bashllari; iz Bosne i Hercegovine: Ranko Pavlović; iz Makedonije: Mustafa Spahiu; iz Srbije: Jovanka Božić, Dragan J. Ristić, Slavko Sedlar, Borivoje Sekučić i Saša Važić.

Prva dva susreta održana su Obrovcu, dok je treći organiziran u Zelengradu. Ovi se susreti organiziraju kao spomen na haiku pjesnika i nadasve velikoga humanista René Matoušeka, koji je krajem studenoga 1991.godine mučki ubijen u rodnom Vukovaru tijekom srbočetničke okupacije.

René Matoušek početkom 80-ih godina kao mladi stomatolog doseljava iz Vukovara u Žegar, u Bukovicu, gdje uza svoju stomatološku praksu potaknut čudesnošću krajolika počinje pisati haiku. Čovjek koji je među ovdašnjim pukom bio poznat kao onaj koji je „prvi među ljude donio četkicu za zube" ili jednostavnije „zubar iz Žegara" zapravo je postao i prvi pjesnik ovog od svake civilizacije i kulture zabačena kraja. Zajedno s književnikom i slikarom Tomislavom Marijanom Bilosnićem održao je prvu pjesničku manifestaciju u Obrovcu, zapravo prvu kulturnu priredbu takvoga tipa u Obrovcu uopće.

Kao spomen na Renea Matoušeka koji je kao mlad liječnik i jedan od protagonista obrane Vukovara pisanom riječju podnio težinu barbarstva svojom nedužnom i mučeničkom smrti, na prostoru Bukovice svake se godine okupljaju haiku pjesnici iz Hrvatske i svijeta. Svaki haiku susret popraćen je zasebnim haiku zbornikom..

Nakon pjesničke manifestacije za sudionike će biti upriličen zajednički ručak pripremljene izvorne zdrave hrane Bukovačkog kraja, a potom će se nastaviti program obilježavanja desete obljetnice Zavičajnog kluba „Janko Mitrović" s olimpijadom starih sportova i zabavnim programom.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.