Kultura

Genealogija boli

Akvareli Marilyna Mansona na izložbi u Kunsthalleu

Akvareli Marilyna Mansona na izložbi u Kunsthalleu

Sumračni goth egzibicionist predstavit će se publici zajedno s redateljem Davidom Lynchom, čiji će kratki filmovi zaokružiti istraživanje genealogije boli kojoj je izložba posvećena

Na velikoj izložbi u Kunsthalleu, Austrija, uz američkog umjetnika Keitha Haringa predstavit će se kontroverzni Marilyn Mansona, a biti će prikazan i ciklus kratkih filmova Davida Lyncha, prenosi 'Jutarnji list'.

Kustosi su se hrabro upustili u senzbilitet dvojice mračnih ekscentrika. Sumračni goth egzibicionist predstavit će se publici zajedno s redateljem Davidom Lynchom, čiji će kratki filmovi - 'Six Men Getting Sick', 'The Grandmother' i 'The Amputee' - zaokružiti istraživanje genealogije boli kojoj je izložba posvećena.

Kustosi Mansona najavljuju kao 'skandaloznu figuru i trn u mesu američkih skrbnika morala', i ta bi mu reputacija zapravo mogla odmoći, jer su Mansonove slike puno više od poze uznemirenog mazohista u kojoj smo ga navikli gledati i puno više od nekih pokušaja suvremenih umjetnika da se vrate štafelaju (npr. Damien Hirst).

Mansonovi akvareli prikazuju izmučene ljudske anatomije u gas maskama i raskravljene žene - ikonografiju čija poetika ide ruku pod ruku s njegovim glazbeno-scenskim kredom.

Neće ovo biti prvi klinč Lynchove i Mansonove estetike: još 1997. godine redatelj ga je pozvao da glumi porno zvijezdu u njegovom trileru 'Lost Highway', a i pisao je predgovor Manosnovoj biografiji.

Izložba se otvara 30. lipnja i ostaje otvorena do 12. srpnja.

Jutarnji/ezd


Reci što misliš!