Kultura

Znanstvena knjžnica

Grubić: Digitalizacija knjižne građe je dugotrajan proces

Grubić: Digitalizacija knjižne građe je dugotrajan proces

Zadarska Znanstvena knjižnica u svom trezoru čuva skoro 400 pergamena, 34 inkunabule, preko 1100 rukopisa koji su upisani u registar pokretnih spomenika kulture, te skoro 1500 primjeraka rijetke građe.

Sudionici međunarodnog skupa o knjižnicama u digitalnom dobu koji se ovoga tjedna održava u Zadru danas su posjetili i Znanstvenu knjižnicu, koja se također priprema krenuti u veći projekt digitalizacije dijela svoje vrijedne građe, javlja Radio Zadar .

Očuvanje vrijedne građe i njena promocija u svijetu svakako među najboljim stranama digitalizacije. Zadarska Znanstvena knjižnica primjerice u svom trezoru čuva skoro 400 pergamena, 34 inkunabule, preko 1100 rukopisa koji su upisani u registar pokretnih spomenika kulture, te skoro 1500 primjeraka rijetke građe.

- Sva ta iznimna djela vide samo rijetki. Primjerice, prvo izdanje Judite iz 16. stoljeća izađe iz trezora možda desetak puta godišnje. Svaki put kad se izvadi, bez obzira na sve mjere opreze, knjiga se ošteti. Digitalizacijom Judita bi iz trezora izlazila možda jednom godišnje, a mogli bismo je predstaviti cijelom svijetu. Promocija naše kulturne baštine jedan je od glavnih ciljeva digitalizacije - kaže ravnatelj Znanstvene knjižnice Zadar Miro Grubić.

Znanstvena knjižnica već je ušla u projekt digitalizacije, ali zasad se radi samo o pojedinačanim djelima sukladno potrebama korisnika. Iduće godine knjižnica planira krneuti s digitalizicijom zadarske periodike tiskane prošlih 20 godina. Zašto baš periodika, kazao je Radio Zadru ravnatelj Miro Grubić.

- Imamo veliki problem s nedostatkom prostora. Digitalizacijskom periodike oslobodili bismo dio prostora, jer ne bismo morali držati tri primjerka nego samo jedan.

Digitalizacija djela koje čuva zadarska Znanstevna knjižnica uzet će puno vremena, te i ponešto ulaganja u opremu. Dva knjižničara upravo se i dodatno obrazuju za ovaj dugotrajni i zahtijevni posao koji knjižnicu očekuje.


Reci što misliš!