Kultura

Kulturna suradnja

Bitetto: Otvorena izložba "Attraversa menti"

Bitetto: Otvorena izložba

U talijanskom Bitettu, u muzeju samostana svetišta Blaženog Jakova u petak 23. travnja otvorena je izložba "Atraversa-menti: U moru umjetnosti i svetosti", koja će biti otvorena do 23. svibnja 2010. i na kojoj uz sedam talijanskih svoje radove izlaže i pet zadarskih umjetnika.

Izložba je otvorena u prisutnosti gvardijana samostana Blaženog Jakova fra Filippa D'Alessandra, gradonačelnika grada Bitetta prof. Giovannija Iacovellija, sedam talijanskih slikara, novinara RAI-a te lokalnih dnevnih tiskovina i radija, počasne konzulice RH u Bariju prof. Rose D'Allo, Dese i Miljenka Dujele, likovnih kritičara i mnogobrojne publike. 

Na početku je prof. Lino Sivilli (kao jedan od sedam talijanskih umjetnika koji je izlaže na izložbi i po čijem projektu u suradnji s Miljenkom Dujelom je i ostvarena ova izložba), kao moderator pozdravio nazočne i predstavio autoricu kataloga Mariu Vinella, povjesničarku umjetnosti.

Vinella je nazočnima predstavila talijanske autore i između ostalog je rekla da su "Atraversa-menti" realni i mentalni, fizički i virtualni, oni su kao misli iz raznih kultura, povijesti i tradicije.

Umjetnost sa jedne i sa druge strane Jadranskog mora se usporeduje na temu kulturne tradicije i religiozne tradicije. U ovom slučaju nas povezuje Blaženi Jakov Zadranin, roden u Hrvatskoj, u Zadru a koji je čitav svoj život proživio u Bitettu u Pugli.

Uspoređujući te dvije kulture, hrvatsku i talijansku, odvojene samo sa jednom dugom trakom mora, koja ima okus Mediterana, more mitova, rata, trgovine i pirata, svetaca i križara, proizlazi umjetnost koja koristi puno jezika da bi na kraju došla do istog rezultata: razumijevanja, razgovora, razmjene znanja, građenja budućnosti i dialoga između naroda.

Umjesto Mire Dujele, novinarke i koautorice kataloga koja nije bila prisutna na otvorenju izložbe nazočne je pozdravio Miljenko Dujela i predstavio pet hrvatskih umjetnika koji izlažu svoje radove na izložbi: Josipa Zankija, Igora Rončevića, Maju Pavin Radaljak, Nila Karuca i Nikolu Bašića, te je izrazio želju za bratimljenjem gradova Zadra i Bitetta, koje osim kulture povezuje i svetost Jakova Zadranina.

Na kraju je gradonačelnik Iacovelli zahvalio svima koji su doprinijeli da se ostvari ova izložba, te izrazio želju da se nakon Bitetta izložba organizira i u Zadru, te kako će i osobno dalje raditi na bratimljenju gradova Zadra i Bitetta


Reci što misliš!