Kultura

Društvo edovoljno afirmiranih književnika grada Zadra i zadarske regije

Književna večer neafirmiranih književnika, početak zadarskog FAK-a?

Književna večer neafirmiranih književnika, početak zadarskog FAK-a?

Večeras su se predstavila četiri autora: Igor Eškinja, Mario Padelin, Robert Nezirović, Elvis Serdar i pjesnikinja Valentina Mlađen

U prostoru "Tisak medija centra Zadar" na katu Gradske tržnice održana je prva književna večer novo-osnovanog Društvo nedovoljno afirmiranih književnika grada Zadra i zadarske regije. Cilj Društva kao oblika organiziranja književnika i pjesnika je kroz književne večeri i tiskana izdanja prezentirati svoje radove.

Književnu večer otvorio je Goran Bujić, književni kritičar i urednik rubrike o kulturi u Zadarskom listu. Bujić je rekao kako se zadnjih godina u zadarskom kraju pojavilo mnogo talentiranih i plodnih književnika koji se ne mogu probiti na veliku scenu radi raznih, najčešće financijskih razloga.

-Ružno je za reći i povjerovati da u Zadru ne djeluje niti jedna jača izdavačka kuća koja bi mogla pratiti naše književnike. Ovakvim događajima i povezivanjem moramo se boriti za popularizaciju zadarskih književnika, i pokretanje svojevrsnog zadarskog FAK-a, - rekao je Bujić.

Večeras su se predstavila četiri autora: Igor Eškinja, Mario Padelin, Robert Nezirović, Elvis Serdar i pjesnikinja Valentina Mlađen.

Igor Eškinja - Sv. Filip Jakov -objavio roman "Balada o impali i leopardu", a napisao je i niz drama rađenih za amatersko kazalište, kojim se bavi već dulji niz godina. Piše poeziju, kratke priče i romane.

Na književnoj večeri je pročitao kratku priču napisanu na lokalnom dijalektu pod nazivom „Duša iz purgatorija". Priča je to o slučajnom namjerniku koji na seoskom groblju započne razgovor s nemirnom dušom sumještanke.

Autor čitatelja vodi iz jedne malomišćanske situacije u drugu uz obilatu primjenu lokalnih idioma i likova. Komične situacije i izvorna interpretacija autora priču čine duhovitim djelom za čitatelja koji razumije jezik, dok bi se nekakav „furešt" teško snašao u filipjanskom dijalektu.

Mario Padelin - Zadar - rođ. 1965. - član Hrvatske glazbene unije, kao skladatelj i tekstopisac. U Zadarskom listu objavio pedesetak satiričnih i ozbiljnih tekstova, a bavi se poezijom i pripovijetkama.

Padelin je pročitao kratku priču pod nazivom „Iskustvo jednog piromanijaka" u kojoj iz pozicije člana benda koji svira na vjenčanjima na duhovit i ciničan način opisuje pireve i pripadajuće običaje. Padelinu pritom ništa nije sveto, ni janjetina ni prva bračna noć. Priča je dio jedne veće cjeline koja je, sudeći prema večeras pročitanom, satirična kritika društva.

Robert Nezirović - Zadar - 1964. - 2004. godine u časopisu "Qurum" objavio priču "Marsovac", 2009. u izdanju gradske knjižnice Zadar objavio roman "Leptiri vole svjetlo", a piše i pripovijetke.

Robert Nezirović je pročitao kratku priču nazvanu „Tko zna što je u horoskopu" koja opisuje jednu noć hrvatskog vojnika na položaju u zadarskom zaleđu u predvečerje akcije Bljesak.

Vojnik na straži služi zadnje sate na bojištu i sanja otpust i susret sa djevojkom koju je upoznao te pritom opisuje svoj svakodnevni život i rutine u vojsci. Ispričana iz trećeg lica priča teče bez velikih uzbuđenja, čemu pridonosi Nezirovićev  čitljiv stil pisanja.

Elvis Serdar - Sv. Filip Jakov - rođen 1972. - do sada objavio roman "Dvojica protiv gazde", piše romane i kratke priče.

Uz Eškinju drugi Filipjanac na književnoj večeri, Serdar je ispričao kratku priču pod nazivom „Kafu i Kaka". Priča je to o mladom bauštelcu kojeg očekuje zatvor radi sitnog prekršaja dok u isto vrijeme pati od probavnog zatvora.

S takvom pričom za očekivati je da će se govna prije ili poslije spomenuti u priči, no Serdar je od njih napravio središnji motiv priče, a samu imenicu i glagol u tekstu koristi obilato. Ipak, priča je daleko od vulgarne jer se govna spominju u pričama i situacijama koje su benigne i komične.

Valentina Mlađen - Nova Gradiška - 1988. - studentica hrvatskog jezika i književnosti, novinarka "Zadarskog lista". Izdala je zbirku pjesama "Štit od stiha". Piše poeziju, ali se želi okušati i u prozi.

Najmlađa članica večerašnjeg društva Valentina Mlađen je pročitala nekoliko svojih pjesama  bez naslova. Mlađen jako dobro stvara pjesničke slike pune introspekcije i osjećaja koje nimalo ne gube na snazi iako su "ugurane" u ograničenja rime.

Večerašnja književna večer je planirana kao jedna od mnogih, s tim da će se one održavati svaki drugi četvrtak u prostoru "Tiska" iznad Konzuma na katu Gradske tržnice.


Reci što misliš!