Kultura

GKZD predavanje

Predavanje o životu i radu Edith Stein

Predavanje o životu i radu Edith Stein

Dr. Veselić u svoje predavanje uključio je brojne izvore

Dr. Krešimir Veselić, profesor emeritus matematičke fizike na Fernuniversitaet Hagen i dopisni član HAZU, u četvrtak je održao predavanje o Edith Stein u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar.

Dr. Veselić predstavio je život i rad ove Židovke i katolkinje, filozofa, angažirane intelektualke, redovnice karmelićanke, žrtve nacističkog terora i svetice Katoličke Crkve.

Blažena Edith Stein u svijetu, a u redu sestra Terezija Benedikta od Križa, rođena je u židovskoj obitelji 12. listopada 1891. u Breslauu.

Odgojena je prema strogoj tradiciji židovske religije, no već u trinaestoj godini izgubila je vjeru.

1911. počela je slušati predavanja iz germanistike i filozofije na sveučilištu rodnog mjesta, a posebno ju je zanimala filozofija: 1913. prešla je na sveučilište u Göttingen da sluša Husserla, začetnika fenomenologije.

U kolovozu 1916. Edith polaže doktorski ispit iz filozofije, i iste godine postaje Husserlova asistentica na sveučilištu u Freiburgu.

U međuvremenu rat uzima stotine tisuća žrtava. Među žrtvama bio je i njen prijatelj Adolf Reinach koji ju je i upoznao s Husserlom. Očarana autobiografijom sv. Terezije Avilske, proučava Katolički katekizam i Rimski misal.

1922. primila je sveto krštenje i uzela ime Tereza - Hedviga. Nakon obraćenja Edith Stein imala je samo jednu želju: po uzoru sv. Terezije posvetiti se potpuno Bogu u karmelu.

Osam godina živjela je u samostanu dominikanki skromno i tiho kao redovnica. Primila se docenture na Njemačkom institutu za znanstvenu pedagogiju u Münsteru. U siječnju 1933. Hitler je postao kancelar Reicha, te počinju progoni Židova. Novo zakonodavstvo isključivalo je sve nearijevce iz javnih službi. Zato je Edith morala napustiti docenturu.

 

Stupanje u karmel bilo je za Edith silazak sa slavne životne karijere u dubine neznatnosti. Njezina 'Znanost križa' nije samo teoretska studija o sv. Ivanu od Križa, nego i povijest njezine duše koja u misteriju Križa vidi duboki i tajanstveni smisao.

Njezina autobiografija nije dovršena, i nije se znalo što se dogodilo s njom. Tek kasnije ustanovljeno je da je, zajedno sa sestrom Rozom preminula u Auschwitzu 9. kolovoza 1942. Sveti Otac Ivan Pavao II. proglasio ju je blaženom u Kolnu, 1. svibnja 1987. godine.

Dr. Veselić u svoje predavanje uključio je brojne izvore, zapise i pisma, dojmove onih koji su s njom živjeli i radili, kao i njezina pisma i dijelove značajnih tekstova.

Znamenita karmelićanka Edit Stein svojim je životnim putom - od ortodoksnog židovstva, preko ateizma do redovničkog života do mučeničke smrti u nacističkom logoru - posvjedočila neizmjernu ljubav prema Bogu. 'Ona je svjetionik i upitnik, koji nas potiče na preispitivanje vlastitog stava prema vječnim stvarnostima', zaključio je dr. Veselić.


Reci što misliš!