Kultura

Arheološko otkriće

U uvali Caska na Pagu pronađen antički šivani brod

U uvali Caska na Pagu pronađen antički šivani brod

Pronađen je očuvani donji dio broda, kobilica, daske oplate, brodska rebra i šavovi kojima je oplata bila međusobno spajana. Rad na otkopavanju broda trajat će oko dvije godine

U uvali Caska na Pagu, u blizini Novalje, pronađen je šivani antički brod star više od 2000 godina. Rezultat je to istraživanja što se provodi u organizaciji Grada Novalje i Sveučilišta u Zadru, a u suradnji s Nacionalnim institutom za znanstvena istraživanja Francuske (CNRS-CCJ- Sveučilište u Marseilleu) i brojnim vanjskim suradnicima.

Voditelj istraživanja je prof. dr. sc. Zdenko Brusić sa Sveučilišta u Zadru, član Hrvatskog arheološkog društva i Komisije za istraživanje pomorske i brodograđevne baštine pri HAZ-u koji na dodiplomskom studiju arheologije Sveučilišta u Zadru među ostalim predaje Prapovijesnu arheologiju, a na poslijediplomskom studiju arheologije vodi usmjerenje Podvodna arheologija.

"U rimsko vrijeme Novalja je bila poznata po pristaništima i nalazila se na starom pomorskom pravcu od Grčke prema sjevernoj Italiji do srednje Europe," kaže prof. dr. sc. Zdenko Brusić. "Upravo su u Novalji brodovi čekali povoljan vjetar i zbog toga se razvilo naselje koje je imalo uslužne djelatnosti. Danas se ispod čitavog toga područja kriju brojni ostaci rimske arhitekture kao što su vodovodi, dobro opremljene bazilike, grobovi. Na dnu uvale nalazi se potopljen rimski grad Kissa čiji se ostaci istražuju, a otkriće šivanog antičkog broda rezultat je zajedničkog rada dvadesetak hrvatskih i francuskih arheologa."

Mr. sc. Irena Radić Rossi iz Hrvatskog restauratorskog zavoda, Službe za arheološku baštinu, Odjela za podvodnu arheologiju u Zagrebu kaže kako je pronađen očuvani donji dio broda, kobilica, daske oplate, brodska rebra i šavovi kojima je oplata bila međusobno spajana.

"Taj brod je doslovno šivan pomoću konopa koji se provlačio kroz rupice, a koristio ga je narod Liburna. U blizini broda pronašli smo i čitavu metalnu sjekiru s drvenom drškom," rekla je mr. sc. Radić Rossi.

Rad na otkopavanju broda trajat će oko dvije godine.

"Ima puno posla na dokumentiranju svega onoga što je pronađeno, a kako bi se brod mogao kvalitetno rekonstruirati moramo biti pažljivi. Brod je pronađen dva metra zakopan u mulju, na mjestu gdje je u rimsko doba bila granica plime i oseke. Dobro je očuvan i sada moramo nacrtati svaki detalj da vidimo kako je točno rađen.

U daljem tijeku istraživanja utvrdit će se i točna starost broda, no već sada znamo da je brod star preko 2000 godina. Brod će se rekonstruirati, a u tome će nam pomoći stručnjaci s Nacionalnog Instituta za znanstvena istraživanja iz Francuske s kojima smo sklopili sporazum o suradnji na četiri godine jer imaju izvrsnu metodologiju rekonstrukcije broda," kaže mr. sc. Irena Radić Rossi.

Fotografije ustupljene za objavu.
Foto: Vedran Frka i Loic Damelet 


Reci što misliš!