Kultura

Aukcija YSL

Zec i štakor prodani za 28 milijuna eura

Zec i štakor prodani za 28 milijuna eura

Udruga za zaštitu kineske umjetnosti u Europi pokušala je spriječiti upravu Christie'sa da proda brončane glave koje, kako tvrdi udruga, pripadaju Kini

Dvije brončane statue glave štakora i zeca, ukradene iz Pekinga prije 150 godina, koje su slučajno završile u kolekciji umjetnina pokojnog dizajnera Yvesa Saint Laurenta, u srijedu su na dražbi, koju je priredila aukcijska kuća Christie's u Parizu, prodane za po 14 milijuna eura svaka

Udruga za zaštitu kineske umjetnosti u Europi pokušala je spriječiti upravu Christie'sa da proda brončane glave koje, kako tvrdi udruga, pripadaju Kini. Prije 150 godina iz Kine su ih odnijeli pripadnici britanskih i francuskih trupa za vrijeme Opijumskih ratova između Velike Britanije te Francuske protiv Kine.

Francuski sud u ponedjeljak je priopćio da nema razloga povlačiti statue s dražbe, presudivši da su u posjed Saint Laurenta došle legalnim putem, pa je nemoguće zabraniti njihovu ponudu na aukciji.

'Kina je, bez sumnje, vlasnik ovih predmeta koji bi joj trebali biti vraćeni', rekla je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Jiang Yu.

Rezultat ove dražbe ocjenjuje se prodajom stoljeća. Vjeruje se da su brončane glave dio zbirke od ukupno 12 statua koje predstavljaju kineski zodijak, a bile su postavljene u Proljetnoj palači na fontani u starome Pekingu za vrijeme vladavine cara Chianglonga krajem 18. stoljeća.


Reci što misliš!