Kultura

Izložba

Morski motivi Nede Pavić u biogradskom Zavičajnom muzeju

Morski motivi Nede Pavić u biogradskom Zavičajnom muzeju

Uz rodni Zadar i Sukošan gdje provodi ljetne praznike i slika u svom ateljeu, biogradski su motivi česta tema njezinih slika

Organiziranjem brojnih izložbi, Zavičajni muzej Biograda i ovoga ljeta daje svoj doprinos kulturno zabavnim priredbama koje se tijekom turističke sezone održavaju pod zajedničkim nazivom Biogradsko ljeto.

Biograđanima i brojnim turistima u Malog galeriji muzeja ovih se dana predstavila zagrebačka slikarica zadarskog podrijetla Neda Pavić.

Ova umjetnica s nizom samostalnih i skupnih izložbi u svojoj karijeri, ovoga ljeta već po drugi put izlaže svoje radove u Biogradu, za kojim je kako sama kaže vežu uspomene iz vremena kada je radila na biogradskom Sudu pa su utoliko sjećanja na ovaj grad, njegove kantune i morske vale još uvijek toliko bliska autorici što uostalom, dokazuju i njezine slike.

Uz rodni Zadar i Sukošan gdje provodi ljetne praznike i slika u svom ateljeu, biogradski su motivi česta tema njezinih slika. Iako slika u nekoliko tehnika, ulje na platnu njezina je najdraža tehnika, a preokupacija more. Ta bliskost autorice, mora i kamena, ponajbolje se vidi u izloženim slikama.

Ribe koje su jedan od njezinih posebnih ciklusa, imaju svoje mjesto u svakom izložbenom prostoru pa je bez njih gotovo i nemoguće zamisliti neku od Nedinih izložbi. Slično je i sa crkvicama i maslinama biogradskog i sukošanskog podneblja, zadarskim Sv. Donatom i onim ostalim, samo autorici znanim i dargim motivima.

No ovoljetnoj izložbi Neda Pavić prvi se put predstavlja i s religijskim motivima, ali i ženskim aktovima. Izložba u Zavičajnom muzeju bit će otvorena do 15. kolovoza.


Reci što misliš!