Kultura

Aukcije

Christie's prodao Bacona za rekordnih 26,3 mil. funta

Christie's prodao Bacona za rekordnih 26,3 mil. funta

Baconova slika nastala je nakon samoubojstva njegova ljubavnika Georgea Dyera i najskuplje je umjetničko djelo što ga je londonski Christie's do sada prodao

Aukcijska kuća Christie's je prodala triptih Francisa Bacona pod nazivom "Triptih 1974-77" za 26,3 milijuna funta (oko 35 milijuna eura), što je najviša cijena postignuta na jednoj europskoj aukciji za umjetničko djelo nastalo poslije rata, izvijestile su agencije.

Baconova slika nastala je nakon samoubojstva njegova ljubavnika Georgea Dyera i najskuplje je umjetničko djelo što ga je londonski Christie's do sada prodao.

Ukupna svota koju je pri prodaji umjetnina jučer postigao londonski Christie's iznosila je 72,9 milijuna funta (oko 98 milijuna eura), što je druga po visini svota novaca koju je ta londonska aukcijska kuća postigla za djela suvremenih i poslijeratnih umjetnika.

"Među ponuđačima je bilo puno američkih klijenata koji su se natjecali za razne umjetničke predmete", rekla je voditeljica Odjela za suvremenu i poslijeratnu umjetnost u Christie'su Pilar Ordovas, objasnivši kako je aukcija pokazala "bezvremensku snagu tržišta". Iznimno su dobro bile posjećene aukcije djela impresionista i modernista u londonskom Christie'su i Sotheby'su početkom tjedna.


Reci što misliš!