Kultura

Spomen

Rim: Otkrivena spomen-ploča Franji Petriću

Rim: Otkrivena spomen-ploča Franji Petriću

Mramorna spomen-ploča postavljena je na crkvi sv. Onofrija u Rimu, gdje se već nalaze ploče u čast humanističkih velikana, kao što su Torquato Tasso, Francois Chateaubriand i Johann Wolfgang Goethe

U rimskoj crkvi Sv.Onofrija kardinal Giovanni Lajolo, guverner Države grada Vatikana, zajedno s prof. Milanom Mogušem, predsjednikom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, i hrvatskim veleposlanikom pri Svetoj Stolici Emiliom Marinom, otkrio je spomen-ploču hrvatskom humanistu Franji Petriću.

Franjo Petrić, (Francisius Patricius, poznat i kao Frane Petriš, Cres, 25. travnja 1529. - Rim, 7. veljače 1597.) jedan je od velikana europske znanstvene misli 16. stoljeća, filozof, polihistor, grecist i latinist.

Mramorna spomen-ploča postavljena je na crkvi Sv. Onofrija u Rimu, gdje se već nalaze ploče u čast humanističkih velikana, kao što su Torquato Tasso, Francois Chateaubriand i Johann Wolfgang Goethe.

Tako će Hrvatska na poznatoj rimskoj crkvi, uz glasovitog talijanskog, francuskog i njemačkog, imati i svog predstavnika.

Na svečanosti, koju je organiziralo Hrvatsko veleposlanstvo pri Svetoj Stolici i pri Suverenome viteškom malteškom redu, s veleposlanikom Emiliom Marinom na čelu, bili su nazočni brojni ugledni gosti. Msgr. Jure Bogdan, rektor Hrvatskoga papinskog zavoda svetoga Jeronima, nakon svečanosti predvodio je kratko bogoslužje Riječi.


Reci što misliš!