Kultura

Izložba

U Hrvatskom muzeju arhitekture izložba crteža talijanskog arhitekta Carla Scarpe

U Hrvatskom muzeju arhitekture izložba crteža talijanskog arhitekta Carla Scarpe

Izložba je otvorena u Hrvatskom muzeju arhitekture Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Izložba 'Crteži za Venecijanski bijenale, gradnje i projekti (1948.-1968.)', kojom se predstavlja važan dio opusa talijanskog arhitekta Carla Scarpe, otvorena je večeras u Hrvatskom muzeju arhitekture Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

Izloženi su crteži Scarpinih ostvarenih i neostvarenih projekata izložbenih građevina, intervencija na postojećim građevinama i izložbenih postava Venecijanskog bijenala.

U dvanaest jedinica predstavljeni su paviljon na Lido di Venezia (1948.), Paviljon knjige (1950.), Mađarski paviljon (1951.), novi ulaz i prodavaonica karata Bijenala (1951.-1952.), Talijanski paviljon (1952.-1965.) i paviljon Venezuele (1953.-1956.).

Projekti i gradnje izloženi su kronološki i dokumentirani reprodukcijama 36 originalnih Scarpinih crteža.

Uz to, njegov je rad predstavljen izborom fotografija te dokumentarnim filmom u kojem Scarpa govori o svom radu.

Carlo Scarpa (1906.- 1978.) studirao je arhitekturu u sklopu Umjetničke akademije u rodnoj Veneciji. Iako je većinu ostvarenja imao u regiji Veneto, njegovi se radovi mogu pronaći i u ostalim dijelovima Italije, u Kanadi, SAD-u, Saudijskoj Arabiji, Francuskoj i Švicarskoj.

Nositelj izložbe je talijanski Centar arhiva arhitekture MAXXI (Nacionalni muzej umjetnosti 21. stoljeća) Ministarstva za kulturna dobra i djelatnosti, u čijem je vlasništvu više od 31 tisuću dokumenata o umjetničkom i stručnom radu Carla Scarpe.

Izložba je ostvarena u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu, a ostat će otvorena do 3. veljače.


Reci što misliš!