Kultura

Akcija

'Bočice nade' za oboljelu djecu Hrvatske

'Bočice nade' za oboljelu djecu Hrvatske

Na ovaj način želimo razveseliti naše male anđele kojima, nažalost, djetinjstvom dominiraju ove opake bolesti - poručuju pokretačice ove akcije

Članice organizacije 'Radionica snova' , koja se bavi raznim kreativnim hobijima, u Hrvatskoj su pokrenule su hvalevrijednu akciju, koja je izvorno potekla iz SAD-a pod nazivom 'Bottles of hope'.

Akcija je svoj naziv dobila tako što je jedna američka umjetnica koja se bavi oblikovanjem polimerne gline ili popularnog FIMO-a, nakon kemoterapije uzela bočice lijekova, ukrasila ih i podijelila ostalim pacijentima kao znak pažnje i simbol nade.

Akcija je u Hrvatskoj pokrenuta spontano, početkom godine, kazala je jedna od koordinatorica projekta Ivana Tomašević, a odlučeno je da će se bočice dijeliti djeci 15.veljače. 2008. povodom 'Nacionalnog dana djeteta oboljelog od malignih bolesti' u Republici Hrvatskoj.

'U ovu akciju krenule smo početkom 2007. godine te smo na ovaj način željele razveseliti naše male anđele kojima, nažalost, djetinjstvom dominiraju ove opake bolesti. Učinilo nam se prikladno da bočice podijelimo djeci u povodu Nacionalnog dana djeteta oboljelog od malignih bolesti, a dijelit će se na onkološkim odjelima bolnica u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku', kazala je Ivana Tomašević.

Na nekoliko radionica koje su članice 'Radionice snova' održale u Samoboru, Trogiru, Makarskoj, Pitomači, Splitu, Zagrebu, Kninu i Brelima, bočice lijekova, ukrašene polimernom masom (fimo, sculpey) u veselim i zanimljivim uzorcima i bojama, postale su jedinstveno umjetničko djelo i predmet koje će zasigurno razveseliti svako dijete, a unutar svake se nalazi i papirić s različitim porukama nade.

Trenutno im je jedina zapreka nedostatak odgovarajućih bočica za ukrašavanje, a riječ je o materijalu koji se u bolnicama svakodnevno baca. Iz istog razloga pokretačice akcije pozivaju bolničko osoblje diljem Hrvatske i sve one koji mogu doći do iskorištenih bočica od 5 ml do 50 ml (npr. bočice od cjepiva i sl) da ih kontaktiraju na e-mail: bocicenade@net.hr

Također pozivaju sve one koji žele pridonijeti ovoj akciji u vidu paketića polimerne gline ili novčano, da se također jave na e-mail ili posjete službeni blog: Bocicenade.blog.hr

 

 

Reci što misliš!