Kultura

Balet

Predstavljena monografija o balerini Sonji Kastl

Predstavljena monografija o balerini Sonji Kastl

Među brojnim posjetiteljima bila je supruga predsjednika Republike Hrvatske Milka Mesić, predsjednikova savjetnica za kulturu Maja Razović, predsjednica Hrvatske narodne stranke Vesna Pusić i brojni baletni umjetnici

Monografija 'Sonja Kastl-plesati znači živjeti' autora Davora Schopfa i Mladena Mordeja Vučkovića prestavljena je danas u prepunom foajeu Hrvatskog narodnog kazališta.

U predgovoru monografije autori ističu da je profesionalni put prima balerine, vrsne koreografkinje i baletne pedagoginje Sonje Kastl počeo 1944., otkad će kao mlada balerina, solistica i prvakinja iduća dva desetljeća plesom isijavati radost života.

Zatim je četiri desetljeća kao koreografkinja pomagala drugima podučavajući ih balet, što čini i danas, napominju Schopf i Mordej Vučković.

Sonja Kastl otplesala je 60-ak uloga, te postavila isto toliko ulomaka u operama, operetama, mjuziklima i drugim kazališnim vrstama u raznim kazalištima.

U mladosti je imala sreću razvijati se uz velikane hrvatskog baleta Pija i Pinu Mlakar te Margaretu Froman. Sonja Kastl hrvatski i europski balet obilježila je velikim ulogama poput Aurore u 'Trnoružici', Julije u 'Romeu i Juliji', Djevojke u 'Čudesnom mandarinu', Pepeljuge, Jele u 'Đavlu u selu', Swanilde u 'Coppeliji' i drugim.

Autori ističu da je Sonja Kastl najčešće koreografirala s drugom velikom baletnom umjetnicom Nevenkom Biđin, a obje su preferirale modernu glazbu suvremenih hrvatskih skladatelja te moderan baletni stil utemeljen na klasičnoj tehnici.

Sonja Kastl zahvalila je svima koji su sudjelovali u izradi monografije te poručila kako ne možemo očekivati blistavu baletnu budućnost ako ne cijenimo svoju baletnu prošlost.

Izdavač monografije je tvrtka Zaposlena d.o.o. vlasnice Ane Gruden. Među brojnim posjetiteljima bila je supruga predsjednika Republike Hrvatske Milka Mesić, predsjednikova savjetnica za kulturu Maja Razović, predsjednica Hrvatske narodne stranke Vesna Pusić i brojni baletni umjetnici.


Reci što misliš!