Kultura

Kulturna baština

Kolekcija paške čipke sestara benediktinki proglašena kulturnim dobrom Hrvatske

Kolekcija paške čipke sestara benediktinki proglašena kulturnim dobrom Hrvatske

U kolekciji koju paške benediktinke sakupljaju i čuvaju već više od 150 godina nalazi se 127 eksponata

Ministarstvo kulture RH proglasilo je kolekciju paške čipke Benediktinskog samostana Sv. Margarite u Pagu kulturnim dobrom Hrvatske. Kako se navodi u obrazloženju ministarstva paška čipka je u Pag došla upravo zahvaljujući časnim sestrama benediktinkama koje su još 1579. godine radile taj vrijedni vez, a u 19. stoljeću su osnovale prvu školu u kojoj su podučavale šivanje paške čipke.

Časna sestra Rozarija Gligora s dijelovima kolekcije paške čipke koja je postala kulturno dobro Hrvatske/Foto: Josip Portada

U kolekciji koju paške benediktinke sakupljaju i čuvaju već više od 150 godina nalazi se 127 eksponata i to košulje s paškim tegom, liturgijski tekstil s aplikacijama paške čipke, upotrebni predmeti s aplikacijama paške čipke i uzorci paške čipke.

Jedan od najvrjednijih dijelova kolekcije je oltarnik sašiven prije 150 godina dok je samostansku školu paške čipke vodila sestra Matilda Bukša.

"Eksponate koje imamo namjeravamo primjereno izložiti u prostoru nekadašnje škole koja je bila u sklopu samostana," kaže sestra Rozarija Gligora koja je uložila velik napor kako bi samostanska zbirka dobila status kulturnog dobra.

Na taj će se način vrijedni eksponati približiti građanima i ljetnim gostima koji će ih moći razgledati. Uz to, samostan će izdati i knjigu o samostanskoj čipkarskoj školi i o kolekciji čipke koja je postala kulturno dobro. Rješenje Ministarstva kulture RH stiglo je na znanje i paškoj gradskoj upravi gdje je primljeno s oduševljenjem.

Oltarnik s paškom čipkom star 150 godina


"To je vrlo lijep događaj za grad Pag, a divno je vidjeti listu eksponata koji su dobili svojstvo kulturnog dobra," rekao je gradonačelnik Paga Andreja Bukša. "Zahvaljujemo Benediktinskom samostanu jer se na ovaj način čipka čuva za buduće generacije i to je jedini pravi put kako treba štititi najveće blago grada Paga."

Bukša je rekao kako bi primjer Benediktinskog samostana trebala slijediti i Udruga paških čipkarica "Frane Budak".

Liturgijski tekst ukrašen paškom čipkom


"Ta famozna Udruga misli da je svijet za sebe i kada smo tražili popis eksponata rekli su nam neka dođemo u galeriji i razgledamo što imaju," kaže gradonačelnik Bukša.

"Treba naglasiti da su samostansku zbirku sakupile i sačuvale benediktinke, a da je zbirka koju ima Udruga paških čipkarica kupljena novcem Grada Paga i poreznih obveznika. Što se krije iza toga što Udruga ne želi Gradu dostaviti popis eksponata koje bi također trebalo zaštititi, ne znam, ali pojedine osobe iz Udruge su s omalovažavanjem govorile o samostanu, a sada samostanska zbirka ima svojstvo kulturnog dobra dok Udruga nema ništa."


Reci što misliš!