Kultura

Izdavaštvo

Frankfurtski sajam knjiga ide u političke vode

Frankfurtski sajam knjiga ide u političke vode

"Neki su rekli kako neće doći jer osjećaju da će biti iskorišteni u političke svrhe", rekao je u četvrtak direktor Sajma Juergen Boos

Najveći svjetski sajam knjiga bit će ove godine platforma za političku raspravu više nego što će se usredotočiti na financijske aspekte tržišta knjiga, izjavio je direktor Frankfurtskog sajma knjiga.

Planovi za sajam, koji se održava od 10. do 14. listopada, već su potaknuli raspravu, s nekim španjolskim autorima koji su odbili sudjelovati strahujući od ovogodišnjeg usmjerenja na katalonsku literaturu.

"Neki su rekli kako neće doći jer osjećaju da će biti iskorišteni u političke svrhe", rekao je u četvrtak direktor Sajma Juergen Boos. "To je prava šteta".

Frankfurtski sajam, koji privuče oko 300.000 posjetitelja, obično je usredotočen na jednu zemlju, ali ove godine mu je glavna tema regija Katalonija u sjeveroistočnoj Španjolskoj.

Taj potez je naveo vodeće autore španjolskog jezika poput Carlosa Ruiza-Zafona da ignoriraju sajam zbog trajnih političkih napetosti oko katalonskog jezika koji je bio suzbijan tijekom režima diktatora generala Francisca Franca od 1939. do 1975.

Organizatori sajma kažu kako oni nastoje potaknuti političku raspravu uključujući i kontroverze oko jezika i prevođenja.

"Izmijenili smo karakter sajma knjiga tako da on nije samo ekonomski događaj, gdje ljudi mogu potpisivati ugovore, kupovati knjige i prijevode", rekao je Boos.

"Važno je pokazati socijalno-politički karakter knjige. Knjiga je oružje...kako pozitivno tako i negativno", rekao je on.

Boos je kazao kako očekuje da će se rasprava usredotočiti i na slobodu govora u Kini i na Bliskom istoku.


Reci što misliš!