Kultura

Izložbe

Blago muzeja Marton u Šibeniku

Blago muzeja Marton u Šibeniku

Martonova kolekcija broji gotovo 2000 umjetnina

Izložba pod nazivom "Blago muzeja Marton" otvorena je jučer u Muzeju grada Šibenika u sklopu Šibenskog kulturnog ljeta.

Otvarajući izložbu vlasnik jedinog hrvatskog privatnog muzeja Veljko Marton kazao je kako je u Šibeniku predstavljen manji dio njegove zbirke, odnosno 90 izložaka.

Uglavnom je riječ o slikama hrvatskih i europskih autora iz razdoblja od 1750. do 1850., zatim staklu, srebru te porculanu po čemu je Martonova zbirka i najpoznatija.

Zbirka namještaja zastupljena je sa svega nekoliko predmeta među kojima su pozornost posjetitelja na otvorenju najviše privukli sjedalo za dječju kočiju ili gondolu iz Venecije iz 18. stoljeća, te venecijansko zrcalo s rezbarenim, oslikanim i pozlaćenim drvom, također iz 18. stoljeća.

Među izloženim predmetima od porculana osobito vrijednim Marton smatra tanjur iz servisa ruskog cara Nikole II. te tanjur iz servisa koji je Luj XVI. darovao Ferdinandu Habsburškom, a neki dijelovi tog servisa čuvaju se u pariškom Louvreu.

Martonova kolekcija broji gotovo 2000 umjetnina, a velik dio njegove zbirke javnosti je bio prvi put pokazan 2002. u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt. Muzej Marton osnovan je godinu dana kasnije, a nakon Zagreba, svoju je zbirku predstavio još i u Splitu. Izložba u Šibeniku biti će otvorena do 26. kolovoza.


Reci što misliš!