Kultura

ovaj tjedan

Predstavljen pretprogram 68. Dubrovačkih ljetnih igara

Predstavljen pretprogram 68. Dubrovačkih ljetnih igara

Na 68. Dubrovačkim ljetnim igrama bit će izvedeno oko 70 dramskih, glazbenih, baletnih, folklornih i drugih programa

Kako su naveli iz Igara, premijerni dramski program čine dva naslova izrasla iz razmatranja o slobodi djelovanja pojedinca u krutim okvirima zadane društvene zbilje: "Gospoda Glembajevi" Miroslava Krleže te "#Držić - Viktorija od neprijatelja" autora Hrvoja Ivankovića, dramaturški isprepleteni životopis i dijelovi tekstova velikog dubrovačkog borca za slobodu govora Marina Držića, čija se 450. obljetnica smrti u progonstvu obilježava ove godine.
 
Glembajeve će režirati Zlatko Sviben, dok drugi premijerni naslov režira Ivica Boban.
 
Vršitelj dužnosti intendanta Igara Mladen Tarbuk istaknuo je kako se prvotni plan uvelike razlikovao od ovog postojećeg, no zbog financijskih razloga nije ostvaren.

Osim premijernih naslova, na programu će ponovno biti i lanjske uspješnice "Kafetarija" i "Othello", a zagrebačko Hrvatsko narodno kazalište gostuje s lanjskom dramskom uspješnicom "Tri zime" Tene Štivičić u režiji Ivice Buljana. Festivalska publika tradicionalno će imati priliku pogledati i posljednji premijerni naslov Studentskog teatra Lero, predstavu "Grad sjena" u režiji Davora Mojaša.
 
Glazbeno-scenski program donosi premijeru Händelove opere "Orlando" pod umjetničkim vodstvom Davida Batesa, u režiji Janusza Sikore i izvedbi Hrvatskog baroknog ansambla. Solisti su Owen Willetts, Ivana Lazar, Renata Pokupić, Marija Kuhar Šoša i David Oštrek.
 

Ove godine će ljubitelji baleta 'doći na svoje' jer će se na programu Igara naći i najpopularniji "bijeli balet" svih vremena, "Labuđe jezero" Petra Iljiča Čajkovskoga u koreografiji proslavljenog Vladimira Malakhova, a u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Balet je u pripremi, a premijera se očekuje u ožujku. Plesna poslastica je svakako i komad za četiri plesača, "A Love Supreme", nastao na glazbu Johna Coltranea po čijem poznatom jazz albumu ovaj ples i nosi ime, a koreografiju potpisuju Anne Teresa De Keersmaeker i Salva Sanchis, a produkciju ugledni ansambl Rosas i De Munt/La Monnaie kraljevska operna kuća iz Brusselsa.
 
 


Reci što misliš!