Kultura

hnk zagreb

Vrlo bogat program u zagrebačkom kazalištu; predstave, koncerti, filozofski kružoci

Vrlo bogat program u zagrebačkom kazalištu; predstave, koncerti, filozofski kružoci

U petak 17. veljače u 19,30 sati održat će se premijera opere Zaljubljen u tri naranče, velikoga ruskog skladatelja S. S. Prokofjeva, pod ravnanjem maestra Nikša Bareze, u režiji Krešimira Dolenčića

Razigranu i bajkovitu scenografiju i kostimografiju potpisuje mladi engleski umjetnik Simon Bejer. Ova opera nastala je u ranoj i najradikalnijoj fazi skladateljeva rada, a svojom jednostav­nošću, duhovitošću i osobenim autorskim stilom stekla je mnoge obožavatelje diljem svijeta. U podjeli sudjeluje velik broj opernih solista, uz pratnju orkestra i zbora HNK u Zagrebu. Opera se izvodi na hrvatskom jeziku.
 
U subotu 18. veljače u 18,00 sati na repertoaru je popularni balet Ana Karenjina u koreografiji Lea Mujića, dramaturgiji Valentine Turcu te na odabranu glazbu P.I. Čajkovskoga. Jedan od najpoznatijih romana svjetske književnosti ruskoga pisca L. N. Tolstoja pretočen je u vizualno dojmljivu i inovativnu baletnu predstavu neoklasičnoga plesnog izričaja čija je svaka dosadašnja izvedba popraćena gromoglasnim pljeskom prepunog gledališta.
 
Nedjelja 19. veljače bogata je repertoarom za djecu i odrasle.
 
U foyeru kazališta u 11,00 sati na rasporedu je iznimno popularna predstava za djecu Petera Lunda Vještica Hilllary ide u operu, u režiji Ivana Lea Lema, koja uz prelijepu glazbu, na jednostavan i zabavan način, donosi veselu priču o vještici koja se zaljubi u operu. U predstavi igraju Dora Lipovčan, Marija Kuhar Šoša i Kristijan Potočki.
 
Zbog iznimna zanimanja publike, popularni mjuzikl za djecu i odrasle Matilda, prema romanu Roalda Dhala, u režiji Nine Kleflin te na autorsku glazbu Nene Belana i libreto Marijane Nole, u nedjelju ponovno gostuje na sceni zagrebačkoga HNK, i to u dva termina – u 12,30 i u 17,00 sati. Mjuzikl je nastao u produkciji Međunarodnoga dječjeg festivala u Šibeniku i šibenskoga HNK, a diljem Hrvatske stekao je kultni status. Predstava tematizira pravo svakog djeteta i svakoga čovjeka da se izbori za najkvalitetniji mogući život, usprkos nepovoljnim okolnostima koje ga okružuju.

U predstavi uživo svira glazbeni sastav Fiumens iz Rijeke, a nastupaju Maja Kovač u naslovnoj ulozi, Damir Lončar, Nela Kocsis, Jakov Bilić, Franka Klarić, Šime Bubica, Orijana Kunčić i djeca dramske radionice iz Šibenika te Dječji zbor Zdravo maleni.
 
Nedjelju završavamo Filozofskim teatrom u kojemu će urednik Srećko Horvat u 20,00 sati ugostiti jednoga od vodećih slovenskih filozofa Mladena Dolara. Kao pripadnik poznate Slovenske psihoanalitičke škole, Dolar u svojim radovima predstavlja uspješnu sintezu lacanovske psihoanalize i filozofije njemačkoga klasičnog idealizma. Iscrpno je pisao o Beckettu, o glazbi, operi i kazalištu, popularnoj kulturi i kritici kapitalizma. Za Filozofski teatar Mladen Dolar je pripremio posebno predavanje o odnosu filozofije i kazališta, koje po prvi put od osnutka Filozofskoga teatra, objašnjava i smisao i svrhu Filozofskog teatra i svakako će biti poslastica i ljubiteljima kazališta i ljubiteljima filozofije.
 


Reci što misliš!