Kultura

Ne propustite

Andreas Scholl i Edin Karamazov u Kneževoj palači

Andreas Scholl i Edin Karamazov u Kneževoj palači

Tko su kontratenori i čemu duguju status velikih zvijezda u svijetu glazbe? Zašto su tako traženi i u čemu je tajna njihove posebnosti? Otkrijte to u Koncertnoj dvorani braće Bersa uz Andreasa Scholla i Edina Karamazova!

U sklopu svečanog otvorenja Kneževe palače, u Zadar stiže kontratenor Andreas Scholl, jedna od najvećih pjevačkih zvijezda današnjice.

Kontratenor Andreas Scholl, prozvan „glazbenim kraljem“ u svijetu klasične glazbe, održat će recital u Zadru. 

Tko su kontratenori i čemu duguju status velikih zvijezda u svijetu glazbe? Zašto su tako traženi i u čemu je tajna njihove posebnosti? Otkrijte to u Koncertnoj dvorani braće Bersa (Kneževa palača), u petak, 17. veljače u 20 sati. 

U Zadar je stigao kontratenor Andreas Scholl, koji rasprodaje najveće koncertne dvorane i operne kuće svijeta, poput njujorške Metropolitan opere. Andreasa Scholla, čiji raspon glasa u visini ženskog alta ne prestaje iznenađivati i oduševljavati publiku, prozvao je francuskiLe Monde „glazbenim kraljem“ (Le roi Scholl). Kontratenorska, posebna draž takvim pjevačima najčešće otvara vrata barokne i općenito rane glazbe zbog tada popularnog repertoara koji su pjevali kontroverzni kastrati, poput Farinellija ili Senesina.

Kontratenori danas (čije se tijelo ipak ne žrtvuje za umjetnost) posebni su umjetnici, čiji glasovi nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Vrlo su cijenjeni i traženi u svijetu klasične glazbe. Andreas Scholl ostvario je brojne suradnje s najvećim svjetskim stručnjacima za ranu glazbu, među kojima i s Edinom Karamazovim, hrvatskoj publici dobro poznatim lutnjistom.

Andreas Scholl i Edin Karamazov predstavit će zadarskoj publici intimistički i pitak repertoar renesansnih pjesama (John Dowland, Thomas Campion), zatim virtuoznih barokih djela (G. F. Händel, J. S. Bach) te tradicionalnih pjesama, prearanžiranih za ovu prigodu. Koncert će završiti suvremenim djelima živućeg kubanskog skladatelja Lea Brouwera.

Kontratenori su u klasičnom svijetu glazbe poput rock-zvijezda. Njihova sposobnost pjevanja specifičnom vokalnom tehnikom publiku fascinira i iznenađuje. Tu neobičnu ljepotu izvedbe ne može vam nitko prepričati, morate je čuti.

Koncert se izravno prenosi Hrvatska radiotelevizija na Trećem programu.

Više informacija o koncertima i ostalim događanjima svečanoga otvaranja Kneževe palače možete pročitati na: www.kuzd.hr


Reci što misliš!