Kultura

hrvatski film

Inicijativa za očuvanje HAVC-a pridružuje se Inicijativi "Puk'o nam je film"

Inicijativa za očuvanje HAVC-a pridružuje se Inicijativi

Predlažu da se na listu prioriteta za raspravu doda i tema uvođenja transparentne dodjele sredstava filmskog fonda

Inicijativa hrvatskih filmskih autora i djelatnika za očuvanje HAVC-a izvijestila je kako se, s ciljem neovisnosti hrvatske kinematografije od utjecaja politike, pridružuje Inicijativi "Puk'o nam je film".

"Slažemo se kako hrvatski film treba konstruktivne ideje, a ne destrukciju dugo stvaranog sustava te kako je neovisna kinematografija jedna od najvećih stečevina postojećeg sustava. Hrvatski film ne bi trebao biti usputna žrtva političkih sukoba te također upozoravamo na članak 69. Ustava Republike Hrvatske koji jamči slobodu kulturnog i umjetničkog stvaralaštva", stoji u priopćenju inicijative.

"Rado se pridružujemo Inicijativi „Puk'o nam je film“, kao i zajedničkim akcijama za obranu umjetničkih sloboda, neovisnosti sustava i Ustavom zajamčenih prava", dodaju.

Predlažu da se na listu prioriteta za raspravu najavljenu u ponedjeljak doda i tema uvođenja transparentne dodjele sredstava filmskog fonda.

"Tom odredbom bi se ubuduće zabranilo članovima Upravnog odbora i Audiovizualnog Vijeća HAVC-a da dodjeljuju javni novac vlastitim tvrtkama i udrugama", ističe se.

Inicijativa hrvatskih filmskih autora i djelatnika za očuvanje HAVC-a prije tjedan dana je objavila otvoreno pismo u kojemu su se izuzeli od filmaša koji su stali u obranu bivšeg ravnatelja HAVC-a Hrvoja Hribara, a među kojima su mnogi potpisnici Inicijative kojoj se sada pridružuju, "Puk'o nam je film". U pismu su skrenuli su pozornost na "niz nepravilnosti i kriminalnih radnji" koje su se u HAVC-u događale u proteklih sedam godina.

Reci što misliš!

  Vezane vijesti