Kultura

21. ožujka

Sutra je Međunarodni dan poezije, stiže i nova poštanska markica

Sutra je Međunarodni dan poezije, stiže i nova poštanska markica

Hrvatska pošta će 21. ožujka u povodu Međunarodnog dana poezije u optjecaj pustiti komercijalnu poštansku marku

Motiv ovog komercijalnog izdanja je drvo poezije, a autorica je Ivona Đogić Đurić, dizajnerica iz Zagreba. Nominalna vrijednost poštanske marke „Međunarodni dan poezije“ je 2,80 kuna, a naklada iznosi 100.000 primjeraka. Marka je izdana u arku od 10 maraka s 10 privjesaka, a Hrvatska pošta izdat će i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

21. ožujka od 20 sati u Q baru čita se poezija. Također, čitanje poezije organizira se u isto vrijeme u Knjigozemskoj

Međunarodni dan poezije obilježava se 21. ožujka, a proglasio ga je UNESCO 1999. godine. Svrha mu je promicanje čitanja, pisanja, objavljivanja i poučavanja poezije u cijelome svijetu te kako piše u UNESCO-voj odredbi: „Dati priznanje i poticaj nacionalnim, regionalnim i međunarodnim pokretima poezije.“

Povodom prvog dana puštanja u optjecaj ove komercijalne poštanske marke, u stotinu ureda Hrvatske pošte, 21. ožujka, korisnici će moći poslati razglednice pune stihova. Svi koji taj dan posjete poštanske urede dobit će na dar prigodne razglednice otisnute za ovu posebnu prigodu. Oni koji odluče na razglednice zapisati stihove ili lijepe želje za najdraže kao poklon će dobiti poštansku marku „Međunarodni dan poezije“, a kako bi njihova razglednica mogla krenuti na put prema odabranom primatelju.

Cilj ovog projekta je istaknuti važnost poezije u današnjem svijetu te pokazati kako poezija može učiniti svijet ljepšim. Ovom komercijalnom markom „Međunarodni dan poezije“ brend Julius Meinl želi dodatno proširiti svjesnost o ovom danu, važnosti postojanja pjesnika i poezije te potaknuti i inspirirati ljude diljem Hrvatske na izražavanje, pisanje i dijeljenje emocija u obliku stihova.


Reci što misliš!