Kultura

gradska loža

Predstavljena knjiga Jurice Gašpara "Legende svjetla"

Predstavljena knjiga Jurice Gašpara
Dino Stanin/PIXSELL

U srijedu, 19. travnja, s početkom u 19 sati, u Gradskoj loži održano je predstavljanje knjige "Legende svjetla" autora prof. Jurice Gašpara

Ovo je prvo predstavljanje knjige "Legende svjetla", autora prof. Jurice Gašpara.

U Gradskoj loži predstavljena monografija "Legende svjetla" Jurice Gašpara U Gradskoj loži predstavljena monografija "Legende svjetla" autora Jurice Gašpara

Knjiga je rezultat entuzijazma članova Udruge Lux Mediterraneum koji je uključivao planski i iscrpan obilazak 48 svjetionika istočne obale Jadranskog mora, razgovore s nekadašnjim i današnjim svjetioničarima, njihovim obiteljima, stručnjacima na području svjetioničarstva, pomorstva i pomorske povijesti, te istraživanja dostupnih arhivskih materijela.

Knjiga prikazuje: - Organizacijski i graditeljski doprinos Austro-Ugarske koja je tijekom 19. stoljeća projektirala i izgradila impresivnu pomorsku infrastrukturu od 48 svjetionika. - Doživljaje, priče i iskustva današnjih i nekadašnjih svjetioničara te njihovih obitelji o životu na svjetioniku - Predodžbe funkcioniranja svjetionika u opisima stručnjaka - Veliku foto dokumentaciju svjetionika za svih vremenskih (ne)prilika - Sažetu povijesnu i dokumentarističku građu od 19. stoljeća na ovamo o potrebi za svjetionicima i životu na tim specifičnim lokacijama.

Knjigom, a kasnije i dokumentarnim filmom, Udruge Lux Mediterraneum želi dati osobni doprinos novoj domeni hrvatske kulturne, povijesne, geografske i pomorske baštine kroz prizmu dosad neotkrivenih i dragocjenih podataka i nedostupnih komadića hrvatskog kopna.

INTERVJU s autorom čitajte ovdje!


Reci što misliš!