Kultura

Prvi film hrvatskog književnika i novinara

"Dum spiro spero" i "Putujuća zemlja" u konkurenciji festivala u Krakovu

Prvi film Pere Kvesića, autobiografski dokumentarac "Dum spiro spero" uvršten je u natjecateljski program skorašnjeg Filmskog festivala u Krakovu, kao i kratkometražni animirani film nastao u manjinskoj hrvatskoj koprodukciji, "Putujuća zemlja" Vessele Dantcheve i Ivana Bogdanova

Filmski festival u Krakovu jedna je od najstarijih europskih priredbi posvećenih dokumentarnom, animiranom i kratkometražnom filmu, a njezino ovogodišnje, 57. izdanje, što se održava od 28. svibnja do 4. lipnja, prikazat će oko 250 filmova.

Kvesićev film kojim promišlja vlastiti život i bolest natječe se u međunarodnoj dokumentarnoj konkurenciji, ravnopravnoj uz još tri natjecateljska programa, kratkometražni, nacionalni poljski program i natjecanje dokumentarnih filmova o glazbi DocFilmMusic.

"Dum spiro spero", kojom autor poručuje "dok dišem, nadam se", prošle je godine proglašen najboljim filmom na Liburnia film festivalu i talijanskom Festival dei Popoli, dok je na Danima hrvatskog filma osvojio Grand prix. Na Pulskom filmskom festivalu dobio je Nagradu Vedran Šamanović.

"Putujuća zemlja", uvrštena u konkurenciju kratkometražnog filma, je na prošlogodišnjem Animafestu proglašen najboljim hrvatskim animiranim filmom, a koproducirao ga je hrvatski Bonobostudio.

Taj bugarsko-hrvatski film priča je o jednoj zemlji koja je putovala na leđima golemog konja sve dok je nisu uništile glupost i pohlepa.

Od stare slave ostao je samo konjski rep i sjena nekada sretnog svijeta, no i kada se rađa novo društvo izgleda da će se povijest ponoviti, napominje se u opisu filma na stranicama HAVC-a.

Na koprodukcijskom forumu Doc Lab Poland, industrijskom dijelu krakovskog festivala, sudjeluje dugometražni dokumentarni film u razvoju "Krunica od maslinove koštice" u režiji Oje Kodar i Ivana Perića.

Riječ je o u Poljskoj vodećoj platformi za autore dokumentarnih filmova, na kojoj se pred međunarodnim producentima, distributerima i predstavnicima televizijskih kuća predstavljaju filmski projekti u svim fazama razvoja.

 


Reci što misliš!