Kultura

antonio barišić gostovao na kvartartu

Može li se dobar krimić odvijati u Šibeniku?

Može li se dobar krimić odvijati u Šibeniku?

Antonio Barišić napisao je roman koji ima sve ono što krimić treba imati, neočekivane obrate i zaplete, ali najzanimljiviji dio svega je to što se radnja odvija u Šibeniku.

Na festivalu KvartArt u dnevnom boravku Barišića je ugostila udruga zadarskih pisaca ZaPis, a autora je predstavio urednik Emir Imamović Pirke, koji je kazao kako roman "Ništa nalik sreći" predstavlja izuzetno zanimljivu priču glavnog junaka Mate Arasa i svega onoga što se događa u ''krugu'' 4 kilometra od njega.

"Ništa nalik sreći" vješto je ispričan i uvjerljiv roman, jednako kao da se događa u nekom Detroitu. Tu imamo prikaz urušavanja socijalnih struktura i deindustrijalizaciju kao pozadinu priče, uvjerljive i dinamične.

Dva su aspekta romana koja valja naglasiti - usamljenost i sukob sa sustavom i oslikavanje današnjeg društva premreženog uskom spregom politike, biznisa i kriminala'', kazao je Pirke.

Barišić je čitao ulomke romana (ali ipak nam nije dao spoilere!) i kazao kako je njegova ideja bila zapravo prikazati što se događa kada se jedan čovjek suočava s duhovima vlastite prošlost u jednoj skučenijoj sredini poput Dalmacije koja boluje od kolektivnog autizma i samoidealiziranja. "Bila mi je želja napisati nešto što bi i sam volio pročitati", kazao je Barišić.

Njegov glavni junak pokušava pobjeći vlastitoj prošlosti i predrasudama, a koliko mu to uspijeva - najbolje je da provjerite čitanjem!

Reci što misliš!