Kultura

Međunarodni dan arhiva

"Naši škoji" na katastarskim kartama Državnog arhiva u Zadru

Međunarodni dan arhiva 2017. godine hrvatski arhivi obilježavaju temom Arhivi i katastar u hrvatskim krajevima. Tako i Državni arhiv u Zadru, u sklopu zadane teme, priređuje izložbu naslovljenu ''Naši škoji na katastarskim kartama Državnog arhiva u Zadru''.

Državni arhiv u Zadru  priređuje otvorenje zanimljive izložbe u utorak, 20. lipnja u 19 sati, u Izložbenoj dvorani Državnog arhiva u Zadru.

Katastarske karte i skice, izvornici i reprodukcije, te drugi izlošci koje ovom prigodom predstavljamo dijelovi su više različitih arhivskih fondova i prikazuju katastarsko stanje na sjevernodalmatinskim otocima zadarskog arhipelaga, od Silbe do Vrgade.  

Izloženi katastarski planovi pružaju obilje podataka o fizičkim i društveno-geografskim elementima ovog prostora u povijesnom razdoblju 18. i 19. stoljeća.

Namjera ove izložbe je prikazati staro stanje posjeda, kao namjene zemljišta na našim školjima kako bi zainteresirani posjetitelji dobili opširnije informacije o nekadašnjem stanju i mogli ga usporediti s ovovremenim stanjem i interesima današnjih vlasnika zemljišta.

Cilj je također potaknuti lokalnu upravu i samoupravu te širu javnost na promišljanje kako neminovnim budućim intervencijama u okolišu zaštititi more i otoke od devastacije.


Reci što misliš!