Kultura

Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen

Pokretači umjetničke rezidencije "Zvona i Nari" večeras u Zadru predstavljaju roman "Blagoslovljena"

Pokretači umjetničke rezidencije

(VIDEO) Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen mladi su istarski književnici i knjiški entuzijaski koji uz svoj zavidan spisateljski rad, nagrađivane romane, te doktorate književnosti koje su zaslužili u Americi, u javnosti poznati i po svom književnom svratištu Zvona i Nari u Ližnjanu.

U Zadar dolaze promovirati svoj novi roman „Blagoslovljena“. 

Promocija će se održati 19.6.2017. u 20:00 u studentskom klubu Božo Lerotić

Riječ je o romanu u kojemu se prelamaju i prepliću izazovi jedne ljubavi, jedne obitelji, jedne zajednice, ali i cijeloga društva; dominantni svjetonazori propituju se iz sasvim osobitih perspektiva troje pojedinaca koji se, svatko na svoj vlastiti način, pokušavaju nositi s činjenicom da se ne može pobjeći od svijeta. Jednako kao što se ne može pobjeći ni od svetosti.

No to ne znači da Juna, Andrej i Ela neće pokušati. U vremenu, u zemlji u kojoj se barata jednom jedinom definicijom vjere, u zemlji u kojoj je nebrojeno definicija grijeha, u kraju svijeta u kojemu je svaki grijeh jedan od sedam, u selu iz kojega se nikada ne može otići, jedna će obitelj otkriti da se ne može voljeti onoga koga se ne može izgubiti, da se ne može vjerovati u ono čega ne može biti, da ono što ne može umrijeti ne može ni živjeti.

Blagoslovljena budi ono uspavano iskonsko, arhetipsko i tjera ga da namjesti postelju, pripremi doručak, opere suđe, tjera ga da bude korisno, da se pokrene, da potegne svoj dio tereta postojanja, da zauzme svoje mjesto u svijetu, zajednici, obitelji, paru... Da pokaže da vjeruje u nas i više nego što mi vjerujemo u njega. 


O GOSTIMA: 

Nakon romana Putanje, koji je ušao uži izbor za T-portalovu godišnju nagradu u 2015. godini čime je po mišljenju stručnog žirija izabran za jedan od jedanest najboljih domaćih romana u tom razdoblju, Blagoslovljena je drugi roman Natalije Grgorinić i Ognjena Rađen u nakladi Komoč korune, a do sada njihov šesti. Grgorinić i Rađen također su autori i dviju zbirki priča (Poljubac žene-vješalice i Utjeha južnih mora) te dva romana izvorno pisana na engleskom jeziku (Mr.&Mrs. Hide te 69/70). Prvi roman Raj objavili su 2001. , a 2003. drugi pod nazivom Gdje se noga spaja s drugom nogom. Bave se prevođenjem, urednici su te voditelji Knjižnice i književnog svratišta ZVONA i NARI u Istri, u Ližnjanu, gdje žive i rade zajedno sa svojim sinom Ljubomirom. Zajedno sa svojim sinom objavili su knjigu Škura, škura boška za koju su 2016. sve troje, mama, tata i sin, dobili pohvalu Nagrade Grigor Vitez. Više o njima i njihovom radu možete pronaći na stranici http://komockoruna.tumblr.com/.

O ZVONIMA i NARIMA:

Projekt Knjižnica i književno svratište ZVONA i NARI u Ližnjanu na jedinstven način objedinjuje djelatnosti umjetničke rezidencije (osiguravanje besplatnog prostora za rad umjetnicima koji se bave knjigom), knjižnice (s fondom od gotovo 11.000 knjiga koje su na raspolaganju neposrednoj zajednici - od cca. 5.000 stanovnika), prostor za redovite javne programe (književna predstavljanja, glazbene nastupe, filmske projekcije, predavanja i sl.), ali i jezgru međunarodne umjetničke (primarno književne) zajednice.

Ovo je jedina umjetnička rezidencija u Hrvatskoj koja redovito nudi mogućnost istovremenog boravka više umjetnika u određenom prostoru, kao i jedina rezidencija izvan većih urbanih sredina koja ima uvjete za cijelogodišnji boravak umjetnika. Radi se o projektu s kontinuitetom (od srpnja 2011.), kroz koji je do sada prošlo preko 115 umjetnika iz područja književnosti (interdisciplinarni pristupi su dobrodošli, ali umjetnički rad svakog gosta mora sadržavati jaku književnu komponentu) te je u suradnji s njima, kao i partnerima iz lokalne i regionalne zajednice realizirano preko 80 javnih programa (mahom književnih predstavljanja i razgovora, alii programa drugih formata), te gotovo 20 edukativnih programa s učenicima škola iz Ližnjana, Medulina i Pule.

Na ovaj se način kultuma produkcija izmješta iz urbanih središta, a da se pri tome ne komprom itira njezin utjecaj i doseg, čak štoviše, povezujući interese međunarodnih i domaćih književnika s interesima pripadnika širokog raspona generacija Iokalne i regionalne zajednice ovaj projekt postavlja temelj za pristupanje kulturnom i književnom djelovanju kao sastavnom dijelu svakodnevice, ali i kao jamstvu razvoja Iokalnog i globalnog društva.

Reci što misliš!