Kultura

Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen

Umjetnička oaza postoji - pokrenuli su je doktori književnosti koji su Ameriku zamijenili Istrom!

Umjetnička oaza postoji - pokrenuli su je doktori književnosti koji su Ameriku zamijenili Istrom!

Vlastitim sredstvima stvorili su umjetničku oazu. Šest godina vode imanje "Zvona i Nari" u ''malom mistu'' kraj Pule, Ližnjanu, a prvi put su gostovali u Zadru na poziv udruge ZaPis, u studentskom klubu Božo Lerotić. Oni su Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen , bračni par, doktori književnosti, koji su Ameriku zamijenili Istrom!

Svojevrsnu književnu turneju s romanom "Blagoslovljena" otvorili su upravo u Zadru, a u razgovoru sa Želimirom Perišem doznali smo mnogo o njihovom životu i stvaranju. Nakon Zadra putuju u Bosnu i Herecgovinu i Srbiju, a posljednji grad na mapi im je Rijeka.

U književnoj rezidenciji ugostili su preko stotinu pisaca, urednika, nakladnika i ilustratora iz svih krajeva svijeta. Sve sa ciljem - pružiti im divne uvjete za rad, ali uključiti ih i u lokalnu zajednicu kroz susrete s mještanima i promocije.

Pokrenuli su i višejezični časopis Zindaily, a nedavno i književni natječaj.

"Interakcija umjetnika i zajednice jako nam je važna. Oni donose svoja znanja, knjige, ali i uče. Osjetili smo odgovornost da napravimo nešto od toga što imamo, radi se o četiri kuće s okućnicom, imamo svoju knjižnicu koju nam gosti i obogaćuju, dajemo prostor i dobru volju ljudima kojima to treba, a plodovi su neizmjerni'', priča Natalija.

Na susretu je bilo riječi i o centralizaciji književne scene, jeziku i prevođenju, neuspješnim pokušajima pokretanja studija kreativnog pisanja u Hrvatskoj, krizi nakladništva, a posebno o kolaborativnom pisanju.

Tu je ovaj par majstorski par! Tako je i nastao njihov drugi roman "Blagoslovljena", a i njihov devetogodišnji sin autor je slikovnice koja je nastala u kolaboraciji s cijelim razredom.

"Za nas je rad u paru zapravo jačanje individualizma", zaključuje Natalija.

Više o ovom paru i njihovom radu možete pronaći na stranici http://komockoruna.tumblr.com/.


Reci što misliš!