Kultura

na tisuću stranica

Predstavljanje znanstvene monografije o Kalima u četvrtak, 17. kolovoza

Predstavljanje znanstvene monografije o Kalima u četvrtak, 17. kolovoza

U četvrtak 17. kolovoza, s početkom u 11.30 sati u Općinskoj vijećnici u Kalima službeno će biti predstavljena knjiga o Kalima na čijoj se pripremi i izdavanju intenzivno radilo posljednje dvije i pol godine.

U znanstvenoj monografiji o Kalima na skoro tisuću stranica razmotreni su prirodoslovni, humanistički, društveni i gospodarski aspekti razvitka mjesta. Kali su mjesto s bogatom poviješću i kulturnom baštinom, međutim trenutno je malo pisanih, javno objavljenih materijala o toj baštini. Izdavanje knjige to bi trebalo promijeniti, a najribarskije mjesto napokon je dobilo monografiju kakvu i zaslužuje.

Priprema i tisak knjige o Kalima u nakladi od 700 primjeraka plod je dvogodišnje suradnje Sveučilišta u Zadru s Općinom Kali i Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti.

U monografiji su objedinjeni prilozi s dva znanstvena skupa - "O prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Kali" koji je održan u Kalima 1999. prigodom obilježavanja 700. obljetnice prvoga poznatog spomena Kali, te znanstvenog skupa koji se u Kalima i na Sveučilištu u Zadru održao u rujnu 2015. godine – a čiji je cilj bio razmotriti sve relevantne prirodoslovne, humanističke, društvene i gospodarske aspekte razvitka Kali koji bi mogli pridonijeti osmišljavanju budućega razvoja te razmjerno male, ali u regionalnom i nacionalnom pogledu značajne otočne cjeline – naveo je urednik monografije profesor Josip Faričić.

Nakladnici knjige su: Sveučilište u Zadru, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Općina Kali, a uredništvo čine: Josip Faričić, Grozdana Franov-Živković, Ina Kolega, Edo Končurat, Duško Vidov i Slavko Vitlov.

Iz Općine Kali tako i službeno pozivaju zainteresirane mještane i goste Općine Kali da prisustvuju predstavljanju knjige Kali u vijećnici Općine Kali, u četvrtak, 17. kolovoza 2017. s početkom u 11.30 sati, prenosi Kali online.


Reci što misliš!