Kultura

arheološki muzej zadar

"Zadarski noćni vremeplov" plovi do 25. rujna

AMZ

U Arheološkom muzeju Zadar svaku večer iza 21 sat održava se izložba „Zadarski noćni vremeplov“.

Izložba je nastala kao rezultat dugogodišnje uspješne suradnje Arheološkoga muzeja Zadar i multimedijskih umjetnika Gordane i Zorislava Šojat.

"Zadarski noćni vremeplov" - izbor s izložbe u Arheološkom muzeju Zadar "Zadarski noćni vremeplov" - izbor s izložbe u Arheološkom muzeju Zadar

Izložba se održava na drugome katu Arheološkoga muzeja i može se pogledati svaku večer od 21 do 24 sata, do 25. rujna te predstavlja obogaćujući dodatak kulturnoj ponudi Grada u večernjim i noćnim satima.

Pozivamo sve Zadrane te domaće i strane goste, da posjete ovu iznimnu izložbu i otputuju kroz film i sliku u vremenske hodnike intrigantne zadarske povijesti.

Najstarija filmska snimka zadarske rive potječe iz 1904. godine, iz doba kada je i film kao medij bio u samim početcima.

Zaista je zanimljiva i originalna snimka bombardiranja Zadra tijekom 1943. i 1944. godine, te snimke obnove Zadra, na kojima će mlađi Zadrani možda moći prepoznati svoje roditelje koji su sudjelovali u obnovi grada nakon Drugoga svjetskoga rata.

Projekcijom fotografija prikazuje se transformacija zadarskoga Foruma i Crkve Sv. Donata kroz posljednje stoljeće, tako da posjetitelji mogu vidjeti kako je izgledalo područje Foruma dok je Crkva Sv. Donata još bila okružena zgradama, a rimski forum još prekriven zemljom.

Romantičnu notu izložbi daje zbirka prekrasnih retuširanih razglednica samoga grada Zadra s kraja devetnaestoga i početka dvadesetoga stoljeća.


Reci što misliš!