Kultura

kad se išlo u trst po traperice

U kinima dokumentarac o tome kako se nekad šopingiralo u Trstu

U kinima dokumentarac o tome kako se nekad šopingiralo u Trstu

Sedamdesetih i osamdesetih godina, s povoljnim cijenama i šarolikim izborom, Ponterosso je za Jugoslavene bio omiljena šoping destinacija, mjesto sudara kapitalizma i komunizma, za ljude s ovih prostora prozor u kapitalizam, a za Talijane dodir s istočnim susjedima

Dokumentarni film "Trst, Jugoslavija" Alessia Bozzera, koji podsjeća na vremena kada je Trst bio šoping meka za građane ondašnje Jugoslavije, počinje igrati ovaj tjedan u nekoliko nezavisnih hrvatskih kina.

"Višesatno putovanje fićom po traperice i kavu prelazilo je granice obične trgovine, a njegovo geopolitičko značenje potkrijepljeno arhivskim snimkama i toplim sjećanjima svjedoka tog vremena, sažeto je u nostalgičnom, mozaičnom dokumentarcu Trst, Jugoslavija", napominje se u najavi filma, nastalog u koprodukciji Italije, Hrvatske i BiH.

Beskrajni redovi autobusa parkiranih na rivi, ilegalne mjenjačnice, gužve u trgovinama, skrivanje robe na carini, prizori su koje će prepoznati svi koji su barem jednom zbog kupovine traperica, tenisica ili kave u Trstu ranom zorom uzbuđeni kretali na višesatno putovanje.

Jedno davno prošlo vrijeme redatelj oslikava uz pomoć rijetkih arhivskih snimki i razgovora sa svjedocima, od Tršćana do popularnih lica iz bivše Jugoslavije, poput Rade Šerbedžije i Gorana Bregovića.

Film "Trst, Jugoslavija" premijerno je prikazan na Liburnia film festivalu, gdje je gostovao i sam redatelj.

Tijekom rujna i listopada prikazivat će se u Rovinju (kino Antonio Gandusio), Varaždinu (kino Gaj), Splitu (kino Karaman), Zaboku (Zelena dvorana), Rijeci (Art kino), Puli (Kino Valli), Samoboru (kino Samobor) i Zagrebu (kino Europa).


Reci što misliš!