Kultura

likovna kolonija

Švaljek, Ljubičić i Bilosnić na prvoj Likovnoj koloniji posvećenoj Zvonku Bušiću

Švaljek, Ljubičić i Bilosnić na prvoj Likovnoj koloniji posvećenoj Zvonku Bušiću

Bratovština sv. Stjepana Prvomučenika Gorica – Sovići i Matica hrvatska - Ogranak Grude organizirali su Likovnu koloniju u Gorici Zvonko Bušić Taik“, posvećenu hrvatskom domoljubu koji je proveo 32-godišnji uznički san u američkim zatvorima o slobodnoj Domovini Hrvatskoj.

Prva likovna kolonija organizirama je u Taikovu rodnom mjestu u Gorici  od 7.do 9. rujna 2017. godine.

Na Prvoj likovnoj koloniji posvećenoj Zvonku Bušiću Taiku iz Zadra sudjelovala su tri umjetnika; Antun Boris Švaljek, Mate Ljubičić i Tomislav Marijan Bilosnić.

Likovna kolonija se održala pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske i Ministarstva hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Županije Zapadnohercegovačke.

Moto ove likovne kolonije bile su riječi Zvonka Bušića Taika: „Za one koji su pali u borbi za domovinu nikada ne reci da su mrtvi. Oni su heroji i oni će za nas uvijek biti živi. U budućnosti, kada vi budete uživali blagodati i ljepote Hrvatske domovine i slobode, malo tko će se sjetiti koliko znoja, suza i krvi je proliveno za tu vašu slobodu. Zato…, zastani, sjeti se i izmoli kratku molitvu za one vrle domoljube koji su patili i ginuli da bi Hrvatska živjela. Moja osobna sudbina bijaše takva da sam ostvarivanje mojih snova o slobodi morao doživjeti na robiji. Zbogom prijatelji, … čuvajte našu domovinu Hrvatsku“.

U četvrtak, 7. rujna 2017. godine u Gorici (Donja Mala) u staroj crkvi u Gorici održana je Večer domoljublja, koju je vodio Pere Vitez Eranović, akademski glumac HNK Split, koji je kazivao i hrvatske domoljubne pjesme. Pjesmu u čast Taiku Molitva za Zvonka Bušića kazivao je hrvatski književnik Tomislav Marijan Bilosnić iz Zadra. O Bušiću je govorila i njegova supruga, poznata hrvatsko-američka književnica Julienne Eden Bušić. Glazbene točke (pjesme)izvele su Taikove susjede i susjedi iz Gorice.

Pozdravne govore održali su: Ljubo Grizelj, načelnik općine Grude i Mladen Begić, ministar Hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Županije Zapadnohercegovačke

U petak, 8. rujna 2017. u Gorici u starom župnom dvoru započela je radom Likovne kolonije. U subota, 9. rujna 2017 u starom župnom dvoru u Gorici otvorena je izložba slika nastala na Prvoj likovnoj koloniji „Zvonko Bušić Taik“.

U ovoj su Likovnoj koloniji sudjelovali slijedeći hrvatski umjetnici: Drago Bušić (Gorica)
Antun Boris Švaljek (Zadar), fra Vinko Mikulić (Gorica), Hrvoje Peruzović (Split), Estera, Mihaela Peruzović (Split), Ivan Listeš (Split), Mirela Buzov Runac (Split), Maroje Batić (Zagreb), Anđelko Mikulić (Široki Brijeg), Zdenko Galić (Gorica), Josip Škerlj (Dubrovnik), Mišo Baričević (Dubrovnik), Ante Ljubičić Car (Imotski), Tomislav Marijan Bilosnić (Zadar), Mate Ljubičić (Zadar), Ante Brkić (Čapljina), Jure Pešorda (Grude), Karolina, Marušić (Široki Brijeg), Branko Širić (Posušje), Anita Bilić Marić (Grude), Zdravko Soldo (Široki Brijeg), Marija Galić (Gorica).

.

Reci što misliš!