Kultura

prijave su počele

Novo u MAS-u: Radionicu izrade nakita vodit će umjetnice Istra L. Toner i Małgorzata Chomicz!

Novo u MAS-u: Radionicu izrade nakita vodit će umjetnice Istra L. Toner i Małgorzata Chomicz!
mas

U ponedjeljak, 18. rujna održat će se besplatna radionica izrade nakita u tehnici fuzije stakla. Radionicu će održati umjetnice Istra L. Toner i Małgorzata Chomicz!

Broj polaznika je ograničen, a zainteresirani se mogu prijaviti na email: info@mas-zadar.hr!

Istra L Toner rođena je u Crnoj Gori, a živi u Engleskoj veći dio života. Nakon što je diplomirala psihologiju, većinu radnog vijeka provela je na akademiji kao predavačica i istraživačica.  Na kraju duge akademske karijere u psihologiji i neuroznanosti, zaljubila se u staklo, te je 2008. godine diplomirala na Sveučilištu Glyndwr u Walesu gdje se specijalizirala za umjetnost i dizajn u staklu. Antičko staklo je postalo njezina inspiracija. Vještina i kreativnost nužne u izradi predmeta i stvaranju umjetničkih djela oduvijek su je fascinirale i činile su osnovu njezinog rada, od čega je ponešto prikazano i na izložbi.

Eksponati se referiraju na antičke predmete, nakit, slike na panelima i slobodno stojeće instalacije izrađene u nizu tehnika od tiskanja i slikanja na staklu do staklene skulpture i stakla oblikovanog u peći.

Małgorzata Chomicz

Rođena u Olsztynu, Poljska. 1995. g. diplomirala je na Likovnoj Akademiji u Poznanju s posebnim priznanjem za uspjeh u radu. Preko 20 godina radi sa studentima u domeni tradicionalne grafike. Od 2007. g. izvanredni je profesor Sveučilišta Warminsko – Mazurskog (UWM) u Olsztynu. Bavi se tradicionalnom grafikom i art book kreacijama. Realizirala je preko 60 samostalnih izložbi. Umjetnica za svoj najveći uspjeh smatra individualnu izložbu o antičkim zidinama Dioklecijanove palače u Splitu (objekt na UNESCO-voj listi svjetske kulturne baštine) u srpnju 2015. godine.

Sudjelovala je u preko 200 kolektivnih izložbi i natječaja u Poljskoj i diljem svijeta. Dobitnica je nagrada na Olsztynskom Likovnom Bienalu 1998., 2001. i 2005. godine. U godinama 2006., 2007. i 2011. dobitnica je posebnih priznanja na izložbama Premio Internazionale di Grafica del Pomero, RHO, Milano, Italija.

Godine 2009. dobitnica je nagrade Predsjednika Grada Olsztyna u domeni kulture. U 2012. g. osvojila je prvu nagradu na Drugom Bienalu suvremene grafike Diego Donati u Perugi, u Italiji, a iste godine je osvojila i nagradu Marszalka Varminsko-Mazurskog vojvodstva u natječaju Najbolji od najboljih. Godine 2013. Dobila je posebno priznanje na XII Biennal International de Grabada Josep De Ribera Xativa 2013., Valencia, Španjolska, a 2014. godine također je primila posebnu nagradu na natjecanju Excellent Mini-prints-Guangzhou International Exlibris and Mini-prints Biennal, Kina. Dobitnica je i posebnog priznanja na Drugom Garzapapel Engraving Contest “Works Reception” u Alcoyu u Španjolskoj.

Godine 2015. Nominirana je za Gran Prix “Premio Acqui” – Acqui Terme u Italiji, a iste godine je nagrađena za zasluge na području umjetnosti “Srebrnim lovorovim vijencem” Sveučilišta Varminsko-Mazurskog u Olsztynu. Počasni je član udruge grafičkih umjetnika “Stamperia del Tevere” u Rimu te član udruge “InSigna” također u Rimu.

Godine 2016. dobitnica je Prve nagrade na Likovnom Bienalu u Perugi – “Premio Assoluto”, a iste godine odlikovana je i Ordenom Ministarstva Republike Poljske za zasluge za poljsku kulturu.

Živi i djeluje u okolici Perugie, Italija.


Reci što misliš!