Kultura

lutkarska premijera

Uz premijeru predstave "Kaštanka": Oni vole na svoj način

Uz premijeru predstave
Iva Perinčić

Kazalište lutaka Zadar sinoć je premijerno izvelo novu predstavu u režiji Vjere Vidov, a radi se o prvoj hrvatskoj lutkarskoj verziji Čehovljeve novele "Kaštanka"!

Uloge su povjerene mladim lutkarima, a to su Virovitičani Sara Lustig, Goran Vučko i Zadrani Dominik Karakašić i Irena Bausović.

Bila je to jedna dobra sinergija, što se pokazalo na sceni. 

Priča o simpatičnoj kujici Kaštanki koja iz ruku grubog, alkoholiziranog gospodara, radnika jedne ruske tvornice, prelazi u vlasništvo na prvi pogled ''boljeg'', ali distanciranog i ekscentričnog bogatuna, mnogo je više od priče za malu djecu...

Čehov je u toj noveli dotaknuo neke velike teme poput otuđenosti, smisla umjetnosti, čovjekove naravi i prijateljstva. Posebno će u sjećanju ostati likovi Patka i Mačke.

Režijom, kostimima, svjetlom i glazbom uspio se stvoriti jedan ruski štih, posebno u prizorima koji neodoljivo asociraju na militarizam (stupanje cipela u golemim letvama), ili siromaštva u kojem se Kaštankin prvi gospodar, nakon dana u tvornici, može utješiti uglavnom votkom. 

Za vizualni identitet predstave zaslužna je mlada ruska umjetnica Natalija Burnos, čije su kreacije gledatelji već imali priliku vidjeti u nagrađenoj predstavi ''Nevidljiva'' protekle sezone.

Predstava koja je namijenjena nešto starijoj djeci i mladima (posebno kada je Čehov na popisu literature) neće vas uloviti u prvih 15 minuta - početak je čista estetika, uvođenje u atmosferu u kojoj se mladi gledatelji možda neće osjećati uzbuđeno i znatiželjno, ali sve se mijenja kada na scenu stupaju Ivan i Fjodor (patak i mačka). Tada dinamika dolazi do izražaja, a priča kreće u bržem ritmu i vodi prema vrhuncu koji je ipak (ne)očekivan.

Dvojba naše kujice je izuzetno teška - vrijedi li biti uz onoga koji se prema tebi ponaša grubo, pukne mu ''film'' pa se istrese na tebi, ali ne nedostaje mu topline i bezuvjetne ljubavi; voli te na svoj način, ili je bolje uz onoga koji te materijalno uzdržava ali mu emocije nisu jača strana?

Glazba Igora Karlića također je doprinijela predstavi.

A naši lutkari danas odlaze na veliki skup lutkara - PIF!

Poželimo im sreću!

 


Reci što misliš!