Kultura

Svako misto svoju klupu ima

Priča o mozaik klupama Božice Kliman u Kulturnom kolodvoru HTV-a

Priča o mozaik klupama Božice Kliman u Kulturnom kolodvoru HTV-a
Naši školji

U sklopu projekta „Svako misto svoju klupu ima" na otoku Ugljanu umjetnica Božica Kliman do sad je napravila četiri mozaik klupe, a trenutačno se rade peta i šesta klupa u Sušici na Ugljanu i na Sestrunju.

- Obje klupe bit će gotove ove jeseni te da smo ispunili planove koje smo zacrtali još prošle godine. A mene posebno veseli što se na prvom danu radova okupilo toliko malih i velikih Sestrunjaca i uistinu su nas toplo i prijateljski dočekali i počastili", kazala je gospođa Kliman, s kojom rade Nika Kliman, Tanja Rebac Perica i mnoge animnimne, slučajne ruke kojima se sviđa projekt mozaik-klupa.

Projekt se sastoji od izgradnje originalnih klupa od betona obloženih mozaikom od keramičkih pločica s motivima vezanim uz Ugljan poput mora, maslina, ribe i sl. a osmislila ga je Božica Kliman koja je u vrtu svoje vikendice u Ugljanu napravila prvu takvu klupu.

Njezina ideja je da se u svakom zaseoku mjesta Ugljan, napravi po jedna klupa, stoga i naziv projekta „Svako misto svoju klupu ima", te da na svakoj klupi budu osmišljeni drugačiji motivi čime će svaka biti originalna i unikatna.

Ovim projektom potiče i interes za istraživanjem vlastite kreativnosti, a isto tako podiže se i ekološka svijest budući da će se raditi s reciklažom otpadnih materijala tj. keramičkih pločica.

Na kraju ostaje vidljiv i opipljiv rezultat - klupa uz šetnicu, na rivi ili u parku bit će jedan uporabni predmet, a ujedno i unikatno umjetničko djelo, djelo ruku polaznika radionice koji će moći dati svoj pečat nečemu što će tu ostati još dugo vremena i što će dati prepoznatljivi vizualni identitet mjestu Ugljan.

Više u prilogu kolegice Kristine Dukić iz HRT Centra Zadar za posljednju ovosezonsku epizodu HTV-ovog Kulturnog kolodvora.


Reci što misliš!