Kultura

rastući problem zagađenja

Eko performans na Rivi: Spomenik Špiri Brusini omotan folijom

Eko performans na Rivi: Spomenik Špiri Brusini omotan folijom

Danas, 18. rujna, spontano okupljena inicijativa građana, izvela je ekološku performans akciju na rivi, na spomeniku čuvenom zadarskom zoologu i istraživaču morske flore i faune, Špiri Brusini koga je obložila u plastičnu foliju i okitila sakupljenim plastičnim otpadom.

- U sklopu inicijative, pridružio nam se rusko-njemački umjetnik Maxim Hartwig sa svojom instalacijom.

Ovom performans akcijom želimo ukazati na stalno rastući problem zagađenja mora plastičnim otpadom i neadekvatnim rješenjima za njegovo zbrinjavanje i recikliranje.
Najezda plastike ubrzano pretvara naša mora u najveća odlagališta otpada na svijetu, ugrožava morske životinje te dospijeva u hranidbeni lanac, zato što se plastika u moru usitnjava te prelazi u mikroplastiku, kažu iz inicijative.  

U Sredozemnom moru plastični ostaci pronađeni su u malim ribama, morskim pticama, kornjačama te želucima ulješura. Znanstvenici procjenjuju da u Sredozemnom moru već sad pluta 1455 tona plastike.

Plastika za jednokratnu upotrebu guši naša mora i ugrožava morske životinje. Neke plastične proizvode, poput žličice za miješanje kave, koristimo doslovno nekoliko sekundi, a u okolišu se zadržavaju stotinama godinama. 

Većina plastike koja završi u oceanima i morima dolazi s kopna, čak 80%, a treba joj stotine godina da se razgradi. U svjetskim razmjerima, 60-80% morskog otpada plastika te prosječna gustoća plastičnog otpada u Sredozemnom bazenu iznosi 1 komad na svaka 4 m2, što je usporedivo s nakupljanjem plastičnog otpada u pet suptropskih oceanskih vrtloga. Plastični se otpad najmanje reciklira od svih ambalaža, tek 36 posto.

Sasvim izvjesno čini da će u svjetskim morima do 2050. godine biti plastike koliko su teške sve ribe.

Sav otpad sakupljen i korišten u ovoj ekološkoj akciji zbrinuti ćemo i odnijeti na predviđeno mjesto za razdvajanje otpada.


Reci što misliš!