Kultura

POETSKI MARATON U SVETOM DONATU

Pjesnici se okupljaju u Zadru na "Millennium stihu"!

Pjesnici se okupljaju u Zadru na

Nakon Millennium jumpa, Zadar će dobiti još jednu manifestaciju - Millennium stih - poetski maraton, koji će se u subotu održati u crkvi sv. Donata, u organizaciji udruge ''Riječi iznad svega''.

U vremenu kada zaboravljamo materinji jezik, služimo se tuđicama, skrećenicama i ostalim  izvedenicama, bit će to manifestacija na kojoj će se izgovarai, ali i pjnevati riječi bogatog materinjeg jezika.

Poetski maraton održava se uz pokroviteljstvo Zadarske županije, TZ grada Zadra, Sveučilišta u Zadru.

Ulaz je slobodan.

Organizatori manifestacije navode svoje ciljeve:

a) Promicanje čitanja i pisanja, posebice poetske riječi, kod različitih dobnih skupina, od osnovnoškolaca, srednjoškolaca, studenata do odraslih ljudi. Od studenoga 2015. do ožujka 2016. godine troje mladih znanstvenika s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru, dr. sc. Krešimir Krolo, dr. sc. Sven Marcelić i dr. sc. Željka Tonković, proveli su istraživanje među zadarskim srednjoškolcima. Rezultat istraživanja pokazuje da 63% učenika srednjih škola u zadnjih godinu dana nije bilo u kazalištu. Posjećenost drugim kulturnim manifestacijama još je daleko niža što su umnogome doista porazni rezultati. Ovom manifestacijom nastojimo popularizirati kulturu pisane riječi i književnosti kao umjetnosti riječi koja je to i po samoj svojoj definiciji.

b) Pored obrazovne funkcije, ova manifestacija obogaćuje i kulturni aspekt događanja u turističkoj ponudi u vrijeme postsezone kad u našem gradu još uvijek relativno velik broj turista, često u zrelijoj životnoj dobi. Tada se smanjuju ljetne gužve, ali i raznolikost turističke ponude, a ta grupacija turista često je u potrazi za kulturnim sadržajima. Osim poezije na hrvatskom jeziku, govorit će se i poezija na stranim jezicima, poezija u prijevodu kao i izvođenje uglazbljenih kantautorskih djela.

Manifestacija će nastaviti život, svake godine u terminu zadnje subote u u rujnu.

Organizacijski odbor:

Emilija Mijatović (Predsjednica Udruge "Riječi iznad svega")

Dr. sc. Rafaela Božić

Marija Ivoš

Prim. dr. Mirko Jamnicki Dojmi

Nevenka Šarić

Klaudija Tokić

Ivica Ušljebrka, prof.

Siniša Mijatović

PROGRAM:

15:30 - okupljanje svih sudionika ispred sv. Donata i fotografiranje

16:00 - Na njima RIJEČ ostaje - sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola Zadarske županije

Glazbeni gosti: Matea Roknić-harfa, zbor OŠ Stanovi, Mia Buljat-violina, Marin Modrić, bend Pomorske škole "Skini mi se s kursa"

19:00 - Poezija u prijevodu - sudjeluju studenti i profesori Sveučilišta u Zadru te akademik Tonko Maroević

Glazbeni gost: Matea Roknić-harfa

21:00 -Millenium stih - poetski maraton -sudjeluju:

- pjesnici udruge „R.I.S."

- pjesnici gosti

- kantautori

Glazbeni gosti: Lada Šokota, Matea Roknić - harfa, Ana i Dario (Fado), KUD „Sv. Šime" Rtina, Sanella Bačić i Marko Nakić Njake, Tea Vidaić, Marin Modrić


Reci što misliš!