Kultura

RADNI DAN, A NE PRAZNIK

Rezime drame oko Noći kazališta: svi će normalno igrati, a novi datum samo je unio zbrku

Rezime drame oko Noći kazališta: svi će normalno igrati, a novi datum samo je unio zbrku

Noć kazališta se u Hrvatskoj ove godine održava deveti put za redom. Datum održavanja uvijek je treća subota u studenome

Manifestacija Noć kazališta nije nikakva proslava već kulturni događaj popularizacije kazališta temeljen na trenutno aktualnim teatarskim repertoarima, ističu hrvatski kazalištarci, zbog čega smatraju nerazumljivom odluku o odgodi njezina održavanja, koju su neki među njima, kako su rekli u razgovoru za Hinu, doživjeli kao poziv da toga dana na svoj način obilježe Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

"Noć kazališta je retrospektiva svih kazališnih zbivanja u Hrvatskoj i popularizacija kazališta kod šire publike a uvrštavaju se predstave koje se i inače izvode u sklopu kazališnih repertoara", rekla je ravnateljica Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM) Snježana Abramović Milković.

"Dakle ne radi se ni o kakvoj proslavi, pa ne razumijem pomicanje datuma na 25. studenoga", istaknula je.

Sve ove godine kazališta su 18. studenog izvodila predstave i nikada nije bilo problema, kaže nadalje Abramović Milković, te ocjenjuje kako bi bilo "logičnije i značajnije da se uoči svake predstave minutom šutnje oda počast stradalim braniteljima i civilima u Vukovaru a ne da se odgađa datum te značajne manifestacije".

Noć kazališta se u Hrvatskoj ove godine održava deveti put za redom. Datum održavanja uvijek je treća subota u studenome, a nakon što je organizator, Dječje kazalište Dubrava, zbog poklapanja toga dana s datumom obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje za domovinu, donio odluku o odgodi manifestacije s 18. na 25. studenoga, razvila se oštra javna polemika koja je pokrenula medijski i viralni val komentara i osuda glede opravdanosti ili neopravdanosti takvoga poteza.

Dan kao i svaki drugi

Kazalištarci ističu da su se spremni prilagoditi promjeni datuma održavanja Noći kazališta, ali napominju kako je 18. studenoga za kazališta normalan radni dan, te da se oni svake godine na ovaj ili onaj način na taj dan posebno prisjećaju žrtava.

"Izuzetno cijenimo svaku žrtvu palu za slobodnu Hrvatsku, no isto tako, svake godine 18. studenog, ukoliko ne pada u nedjelju, imamo predstave, radilo se o Noći kazališta ili ne, jer 18. studenoga nije državni praznik i nikada nismo dobili drugačije upute", rekao je ravnatelj zagrebačkog Gradskog kazališta Komedije Krešimir Batinić.

"Svim žrtvama i Vukovara i Škabrnje i svima palima za slobodnu nam domovinu duboko se klanjamo. Stoga će i ove godine, kao i svake do sad, u našem kazalištu gorjeti svijeća njima u spomen, ali će se odigrati i predstava, jer smatramo da su njihove žrtve pale upravo zato da bismo mi koji smo ostali nastavili živjeti u slobodnoj i demokratskoj Hrvatskoj, radeći ono što najbolje znamo", dodao je.

Budući da je kazalište svoj raspored sastavilo prije više od mjesec dana računajući na sudjelovanje u Noći kazališta 18. studenoga, predstava koja je na rasporedu 25. studenoga već je ponuđena u redovitu prodaju te je velik broj karata već prodan po normalnim cijenama, istaknuo je nadalje Batinić.

Kako raspored zbog toga nije moguće mijenjati, Kazalište Komedija nažalost ove godine neće moći sudjelovati u odgođenoj Noći kazališta, a budući da je svojoj publici već najavilo da će mjuzikl "Byron" Darka Domitrovića i Mire Gavrana 18. studenoga biti ponuđen uz 50 posto nižu cijenu ulaznica, Komedija je odlučila ostati pri toj odluci, rekao je nadalje ravnatelj.

Taj je datum normalan dan u kazališnom rasporedu i zagrebačkom Teatru Exit, kad će na repertoaru, kako su najavili iz Exita, biti neka od aktualnih predstava toga kazališta, koje će se 25. studenoga, kao i svake godine, svojim programom također priključiti Noći kazališta.

Redoviti sudionici manifestacije su i zagrebačko Gradsko kazalište Trešnja, čija ravnateljica Višnja Babić najavljuje za 25. studenoga predstavu "Snježna kraljica" uz povoljniju cijenu ulaznica, te Glumačka družina Histrion, koja ove godine sudjeluje s predstavom "Igra u dvoje" Tita Strozzija u režiji Saše Broz.

Histrioni i u subotu 18. studenoga imaju predstavu u svojem redovitom programu, i to cabaret o demografskoj obnovi Hrvatske "U petak (za)metak" Ivana-Gorana Viteza.

Kazalište su pokušavali zatrti mnogi – "Neće ići!"

Intendant HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci Marin Blažević rekao je kako se čudi "da se sada svi čude što smo došli u situaciju da bilo tko može tražiti zabranu ili odgodu kazališne manifestacije ili predstave".

"Podsjetio bih da smo Oliver Frljić i ja, prije tri godine, u predstavi 'Hrvatsko glumište' najavili što nas čeka, a neki koji se sada zgražaju tada su nas optuživali da smo previše radikalni", rekao je Blažević.

"S druge strane, ne bih svu odgovornost svalio samo na ekstremnu desnicu, a posebno ne na braniteljske udruge. Moralo bi se i glumište zapitati jesu li estradizacija i sapunizacija velikog dijela naše kazališne produkcije doveli do toga da mnogi kazalište doživljavaju kao puku zabavu, a naročito oni koji u njega ne odlaze", napomenuo je intendant, te najavio za 18. studenoga u riječkom HNK-u manifestaciju "dan SAMO RIJEČKOG kazališta".

Tome se priklonio i koprivnički Ludens teatar, koji će, kako poručuju iz toga kazališta, 18. studenoga, "kao i cijela civilizirana Europa", građanima Koprivnice pokloniti kazališnu predstavu "Kazalište-što, kako i zašto uopće".

"'Kazalište je umjetnost kao ratovanje i rizik kao igra na ruletu. Nikad se unaprijed ne zna kako će stvar završiti', napisao je davne 1927. godine Karel Čapek. No, ono što se zna jest to da je kazalište staro više od dvije tisuće godina. Pokušavali su ga zatrti razni vladari, kraljevi i imperatori, bolesnici i diktatori... Neće ići", stav je Ludens teatra.

Svrtan: "Nesporazum uslijed krive premise"

Neslaganje zbog promjene datuma održavanja Noći kazališta među prvima je javno izrazio ravnatelj zagrebačkog Gradskog dramskog kazališta GavelleBoris Svrtan, koji je na svojem facebook profilu objavio kako smatra da se Noć kazališta treba vratiti na prijašnji datum 18. studenoga, i to ponajviše baš zbog Vukovara i Škabrnje.

U razgovoru za Hinu Svrtan je rekao da je Gavella prihvatila promjenu datuma održavanja Noći kazališta, te će i ove godine, kao i svake dosad, sudjelovati u njoj 25. studenoga s izvedbom svoje hvaljene predstave "Kolovoz u okrugu Osage".

Odluka o datumu održavanja manifestacije isključiva je ingerencija organizatora, a ne samih kazališta, rekao je Svrtan, ali je zato uslijed novonastale situacije Gavella odlučila posebno odati počast žrtvama Vukovara i Škabrnje 18. studenoga programom pod nazivom "Gavella – vama, za Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje".

Program će uključivati tri predstave, "Tesla Anonimous" u 17 sati i "Srce veće od ruku" u 19,30, s cijenama ulaznica od 20 kuna, te u 21,30 sati "Moj slučaj" Vlade Gotovca, koja je u program uvrštena upravo zbog poruka sadržanih u Gotovčevim citatima koji se u njoj koriste, a čija će izvedba biti besplatna.

Javnu raspravu proizašlu iz odgode Noći kazališta Svrtan ne doživljava dramatičnom, već smatra kako ona predstavlja dobru priliku za dijalog, ocjenjujući kako je sve, "riječima Miroslava Krleže, nesporazum uslijed krive premise" i nedostatka komunkacije.

Onaj tko je smatrao nepodobnim održavanje Noći kazališta na taj dan očito ne poznaje kazalište, "taj ne zna da je kazalište u tome ratu bilo napadano, ni da su glumci stali u obranu i kazališta i kazališnog života u Hrvatskoj, te da je ono oduvijek dijelom i duhovne povijesti i duhovne sadašnjosti naših prostora i države Hrvatske", rekao je Svrtan.

Ministrica: Mudro obilježiti sjećanje na žrtve

Na to je u svojoj nedavnoj izjavi novinarima podsjetila i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, kazavši kako su kazališni umjetnici za vrijeme Domovinskog rata imali svoju satniju i obilazili bojišta, bili su na prvim crtama i održavali predstave. Spornu kontekstualizaciju poklapanja dvaju događaja ministrica je ocijenila pogrešnom interpretacijom.

Hrvatski kazališni umjetnici su u vrijeme Domovinskog rata doista pokazali svoje domoljublje i odnos prema tom ratu, rekla je ministrica, istaknuvši kako misli da je vrlo pogrešno stavljati kazališne predstave u kontekst nečega što na bilo koji način skrnavi uspomenu na Domovinski rat.

Svrtanovu je odluku o obilježavanju Dana sjećanja ocijenila mudrom, te izrazila nadu da će se i ostali umjetnici na takav način odnositi prema sjećanju na žrtve.

Osma Noć kazališta, koja se 2016. godine održala pod sloganom "Kraljevstvo za kulturu", okupila je 86 kazališnih i izvedbenih institucija na 77 lokacija u 46 gradova i mjesta diljem Hrvatske, a izvedenih 145 predstava pogledalo je 38 tisuća posjetitelja.

Inicijativi se prošle godine priključilo još šest europskih zemalja pa su tako u Noći kazališta "igrale zajedno" Austrija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Slovačka i Srbija.


Reci što misliš!