Kultura

makete jadranskih barki

Večeras u Gradskoj loži otvaranje izložbe "Vjetar Mediterana"

Večeras u Gradskoj loži otvaranje izložbe
Bojan Bogdanić

Gradska loža bit će domaćin izložbe studijskih maketa brodova „Vjetar Mediterana“, autora Luciana Kebera. Otvorenje izložbe će se održati večeras s početkom u 19 sati u Gradskoj loži.

Izložba VJETAR MEDITERANA – Jadranske tradicijske barke izbor je iz bogatog opusa Luciana Kebera, a prikazuje osamnaest jadranskih tradicijskih barki u umanjenome mjerilu 1:10 i hipotetsku studiju liburne, jednog od najpoznatijih brodova rimske ratne flote, podrijetlom s istočnojadranskog liburnskog prostora.

Makete brodova sadrže sve pojedinosti svog uzora, do najsitnijih detalja. Izrada maketa dugotrajan je proces, a nerijetko su pripreme vrlo obimne i zahtjevne, pogotovo u slučaju kvalitetnih rekonstrukcija koje često postaju muzejskim izlošcima.

Izrada maketa obrt je i umjetnost. Inspiriran i zanesen, maketar ulazi u dušu djela, proučava ga i analizira. On je tumač i graditelj koji često intuitivno razotkriva 'osobnosti' broda kojeg reproducira.

Makete su rijetko rezultat sterilnog pristupa i dosljedne preciznosti. One su najčešće odraz autorove duhovnosti, produkt njegove ushićenosti i zanosa, ali i znanstveno-istraživački zapis koji nam pomaže očuvati za budućnost vrijednu baštinu drvene brodogradnje.


Reci što misliš!