Kultura

duhovna glazba

Condura Croatica 7. listopada u Ražancu

Condura Croatica 7. listopada u Ražancu
Condura Croatica

Mješoviti pjevački zbor Condura Croatica iz Zadra održat će u subotu, 7. listopada 2017. u Ražancu koncert duhovnih skladbi posvećenih Blaženoj Djevici Mariji, od renesanse do današnjih dana .

Koncert započinje u 19 sati u Župnoj crkvi  Gospe od Ružarija u Ražancu.

O zboru Condura Croatica - Zadar:

U siječnju 2009. godine bivši članovi Akademskog zbora Sveučilišta u Zadru osnovali su novi zbor pod imenom ConduraCroatica. Zbor je sljedbenik prvog Akademskog zbora iz 1992. g. koji je u teškim vremenima Domovinskog rata pronosio glas o Zadru nastupajući po Hrvatskoj i Europi.

Condura Croatica nastavlja tradiciju akademskog zbora izvodeći glazbu vokalne literature hrvatske i svjetske baštine od ranog srednjeg vijeka do suvremene glazbe. Pored navedenog zbor izvodi i specifične glazbene forme koje su nastale u Zadru i razvijale se od 12. do 14. st. pod nazivom crkvena skazanja tj. pasionski oratoriji.

Najpoznatiji oratoriji koje Zbor izvodi su Križina, Zadnja postaja, Plač gospoe i Svit za spasom vapije.  

Ta su djela nadahnuta glazbenom glagoljaškom baštinom otočkog i kopnenog dijela Zadarske nadbiskupije. Autor tih djela je umjetnički voditelj Zbora i dirigent Ivo Nižić. Sve navedene scenske oratorije režirala je dramska umjetnica Milena Dundov.

Zbor ConduraCroatica je 2013. godine na Danima duhovne glazbe Cro Patria u Splitu u kategoriji novih zborskih skladbi, s pjesmom Samo srcem autora prof.Ive Nižića, osvojio Zlatnu katedralu, prvo mjesto po glasovanju publike. S istom skladbom na Međunarodnom natjecanju zborova u Zadru 2014. godine osvojio je nagradu za najbolju izvedbu zborskih skladbi hrvatskih skladatelja.

2015. godine zbor je osvojio zlato na Međunarodnom natjecanju zborova Aurora Cantat u Karlovcu i broncu na Međunarodnom zborskom festivalu Cro Patria u Splitu, a 2016. godine osvojio je srebro na Međunarodnom natjecanju zborova u folklornoj glazbi  Adria Cantat u Šibeniku.

 


Reci što misliš!