Kultura

ansambl hnk zadar u gostima

Zadrani na Festivalu regionalnih kazališta "Prolog" u Sisku

Zadrani na Festivalu regionalnih kazališta
Željko Karavida

Na festivalu će nastupiti deset kazališnih ansambala iz Vinkovaca, Šibenika, Karlovca, Zadra, Splita, Požege, Virovitice, Velike Gorice, Koprivnice, Čakovca i Siska, koji će izvesti 14 svojih najuspješnijih premijernih ostvarenja.

U Gradskom kazalištu Sisak će se od 9. do 17. listopada održavati deseto izdanje Festivala regionalnih kazališta "Prolog", koji se pozicionirao kao nezamjenjiva manifestacija dramske umjetnosti u manjim sredinama.

Kako je u srijedu na konferenciji za novinare u ime organizatora rekla Valentina Ivanković Pelikan, ravnateljica sisačkog Doma kulture "Kristalna Kocka vedrine", festival je dosad u cijelosti opravdao svoju funkciju. Njegove je predstave u proteklih devet godina u Sisku vidjelo oko 25.000 gledatelja, među kojima je sve više posjetitelja iz drugih gradova.

Osim što je uspostavio uspješnu suradnju regionalnih kazališta, kako je rekao redatelj Silvio Vadla, festival je ostvario i funkciju kulturne decentralizacije izvan metropole.

Festival će svojim predstavama, prvom "Mušica" koja će biti u konkurenciji te posljednjom "Olga i Lina" izvan konkurencije, otvoriti i zatvoriti Gradsko kazalište Sisak. Pretplatničke ulaznice za sve predstave moguće je nabaviti po cijeni od 200 kuna, dok će pojedinačne ulaznice stajati 30 kuna.

Ovogodišnjim se festivalom ujedno obilježava deset godina stalnog djelovanja sisačkog profesionalnog kazališta, ali i 70 godina od osnivanja prvog profesionalnog kazališnog ansambla u Sisku.

Na završnici festivala najboljoj predstavi dodijelit će se Nagrada publike, koja je prošle godine pripala domaćem kazalištu za predstavu "Pluća".


Reci što misliš!