Kultura

priča o lavici nori

U ponedjeljak projekcija filma "Život od milijun dolara" Roberta Zubera Tomića

U ponedjeljak projekcija filma

U ponedjeljak 9. listopada 2017. s početkom u 20 sati u kinu Cinestar, dvorana 5 u City Galleriji održat će se projekcija filma redatelja Roberta Zubera Tomića "Život od milijun dolara" o borbi roditelja malene Nore Šitum za život svoje kćeri.

Radnja filma

Roditelji petogodišnje djevojčice Nore Šitum, nakon što su iscrpili sve medicinske mogućnosti u Hrvatskoj, kreću u finalnu bitku za život svoje kćerke.

Naslov: Život od milijun dolara

Godina proizvodnje: 2017

Trajanje: 78`

Redatelj: Robert Tomić Zuber

Scenarist: Marjan Alčevski

Snimatelj: Mario

Marko Krce Zvuk: Ivan Zelić

Montažer: Sandra Mitić

Glazba: Sergey Cheremisinov

Producent: Siniša Juričić

Produkcija: Nukleus Film

Đana i Ivica pokreću humanitarnu akciju za spas svoga djeteta, koja na noge podiže cijelu Hrvatsku.

Njeni građani u samo tjedan dana prikupili su gotovo milijun dolara za Norino liječenje u SAD-u. Nažalost, Nora nije izdržala te dva mjeseca kasnije umire. Njeni ožalošćeni roditelji vraćaju se u Hrvatsku, pronalazeći utjehu u činjenici da će s preostalim novcem pomoći nekoj drugoj bolesnoj djeci.

No, udruga preko čijeg se računa prikupljao novac za Norino liječenje, na opetovane upite roditelja koliko je novaca preostalo, nepreciznim odgovorima skrivaju tu brojku. Iduće četiri godine, Norini roditelji prolaze kroz medijski i pravni pakao, pokušavajući otkriti što se dogodilo s novcima prikupljeno za liječenje njihova djeteta, boreći se da oni budu korišteni za što su bili i namijenjeni - pomaganju bolesnoj djeci oboljeloj od malignih bolesti i njihovim obiteljima u njihovu liječenju.

O redatelju Robetu Tomiću Zuberu

Robert Tomić Zuber rođen je 1976. u Puli. Ovaj diplomirani sociolog, posljednjih dvadeset godina radi kao novinar i urednik u hrvatskim tiskovinama, na radiju i televiziji. Hrvatsko novinarsko društvo dva puta ga je nagradilo za njegov rad.

Posljednjih deset godina zaposlen je na HRT-u i uglavnom se bavio socijalnim i humanitarnim temama. Posljednja dva desetljeća režirao je tri dokumentarni filma. “Na stanici u Puli” o prvom koncertu Đorđa Balaševića u Hrvatskoj nakon rata. “Slučajni sin” njegov je drugi dokumentarni film, proglašen je najboljim hrvatskim dokumentarcem 2008, za što je nagrađen nagradom „Oktavijan“ hrvatskih filmskih kritičara.

2010. filmom „Mila traži Senidu“ svoj autorski rad prezentira i regiji. Film je nagrađen Human rights award na Sarajevo film festivalu, nagradama publike i žirija Mediteran film festivala, posebnim priznanjima etc. Nakon rada na HRT-u, danas radi u produkcijskoj kući TOROlab., čiji je osnivač.


Reci što misliš!