Kultura

idemo u kazalište!

Od subote u prodaji ulaznice za "Predstavu Hamleta u selu Mrduša Donja"

Od subote u prodaji ulaznice za

U četvrtak, 19. listopada u 20 sati započinje nova kazališna sezona s hit komedijom HNK u Mostaru, "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja", autora Ive Brešana u režiji Ivana Lea Lema!

Slaven Knezović / Robert Pehar / Ivan Skoko / Angela Bulum / Sanda Krgo Soldo / Miro Barnjak / Jelena Kordić Kuret / Bojan Beribaka / Nikolina Marić / Danica Džidić / Stana Šuman / Sofija Vrljić / Mario Bošnjak / Zorislav Galić

"Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja", jedno od najboljih Brešanovih djela i ujedno jedno od najboljih djela suvremene hrvatske književnosti, ovjenčano brojnim nagradama za tekst i još brojnijim za uprizorenja u proteklih četrdeset i šest godina na profesionalnim i amaterskim pozornicama, svakoj kazališnoj kući predstavlja svojevrsnu repertoarsku poslasticu.

Radnja ove komedije smještena je u Dalmatinskoj zagori, u pedesete godine 20. stoljeća u vrijeme poslijeratne bijede i nastojanja komunističko-socijalističkog režima da sve više učvrsti svoju vlast i tako indoktrinira sve pa i siromašne stanovnike izmišljenog sela Mrduše Donje.

Kako bi vlast prikazala “napredak”, politički glavni ljudi u selu odlučili su napraviti predstavu prema Shakespeareovom najpoznatijem djelu – “Hamletu”, ali budući da je to djelo intelektualno nedostižno neobrazovanim mještanima, seoski učitelj dobio je zadatak “prilagoditi” slavno djelo kako bi ga svi razumjeli.

Istovremeno se među mještanima odvija prava drama, koja po mnogočemu nalikuje na radnju Hamleta.

Ova groteskna tragikomedija izazvala je velike kontroverze s obzirom da ismijava totalitaristički sustav, ali je upravo zbog istog polučila veliki uspjeh.

Ulaznice po cijeni od 60 kuna su u prodaji od subote, 14. listopada na blagajni HNK Zadar (subota: 11-13 sati, radnim danom: 11-13h, 18-20 sati).

Na vrijeme osigurajte svoje mjesto u gledalištu kako zbog velikog interesa ne biste ostali bez svoje ulaznice!

Reci što misliš!