Kultura

redatelj dražen ferenčina

"Revizor", prva ovosezonska premijera Kazališta Komedije u petak 20. listopada

Zagrebačko Kazalište Komedija kao prvu premijeru nove sezone najavljuje, u petak 20. listopada, predstavu "Revizor" najpoznatiju i najbolju društvenu komediju ruskog dramatičara Nikolaja Vasiljeviča Gogolja koju redatelj Dražen Ferenčina postavlja zadržavajući živahnost vodvilja, ali ne ne uštrb ozbiljnosti toga komada.

Kako se ističe u najavi, drama "Revizor" bavi se ljudskim naravima i negativnim pojavama, ali je to ujedno i komedija karaktera i situacije, "jer moralna iskrivljenost, naopake društvene vrijednosti, licemjerje i beskičmenjaštvo su vječni".

Radnja se događa u dalekoj provinciji carske Rusije u prvoj polovini 19. stoljeća, u kojoj vladaju nered i korupcija. U takvoj sredini pojavu kicoškog besposlenjaka i blefera Hlestakova mještani zbog gluposti i straha zamjenjuju za državnog revizora koji je slika birokratskoga mentaliteta i njegovih žrtava.

Gogolj je u "Revizoru", kako je sam rekao, nakanio skupiti na jednu hrpu sve ružno u Rusiji koje je tada poznavao, sve nepravde koje se čine na onim mjestima i u onim prilikama u kojima se od čovjeka traži najviše pravednosti, i u isti se mah svemu narugati.

Jednu od glavnih uloga – revizora Hlestakova iz Sankt Peterburga igra Filip Juričić, dok je uloga njegova sluge pripala Ivanu Magudu. Damir Lončar zaigrat će ulogu upravitelja grada, dok će Dubravka Ostojić igrati njegovu ženu.

Nina Kaić Madić i Ana Magud alterniraju u ulozi njihove kćeri Marije, Davor Svedružić kao školski nadzornik, Goran Malus u ulozi suca, Ivica Zadro kao kurator dobrotvornih ustanova, Igor Mešin kao upravitelj poštanske stanice, dok Saša Buneta i Vanja Ćirić glume mjesne vlasteline. Glumački ansambl još čine Ljubo Zečević , Dražen Bratulić te Marija Borić kao gostioničarka.

Ferenčina potpisuje i dramaturšku obradu teksta, scenograf je Miljenko Sekulić dok je kostimografkinja Marita Ćopo. Autor glazbe je Mate Matišić, a Rajko Pavlić je odgovoran za scenski pokret.

Redatelj Ferenčina "Revizoru", kako je rekao, pristupa nastojeći zadržati živahnost vodvilja, ali ne na uštrb ozbiljnosti toga komada.

"Kad se u kazalištu bavim Gogoljem, trudim se pronaći razloge zašto je taj pisac već skoro dvije stotine godina jednako zanimljiv publici. Očito je da njegovi tekstovi imaju nešto što nas i danas privlači. Komične situacije su jednako smiješne kao i u 19. stoljeću, a možda i više. Likovi su prepoznatljivi u svim vremenima, a problemi koji se obrađuju ostaju isti. Gogoljeva sklonost prema preuveličavanju i fantaziji te osjećanje svijeta u kojem ništa nije na svom mjestu, govori nam o piscu koji je naš suvremenik", kazao je Ferenčina.

"Kao i svakom drugom dobrom komadu i 'Revizoru' se može pristupiti na razne načine. Mi smo pokušali zadržati živahnost vodvilja, nastojeći, s druge strane, da to ostane ozbiljan komad", dodao je redatelj, koji, kako je rekao, voli uvijek ostaviti drugačiji redateljski potpis, jer "redatelj, na neki način, mijenja identitet sa svakom predstavom".

Odlična glumačka postava pod redateljskom palicom Dražena Ferenčine najava su još jednog odličnog ostvarenja i još jedne hit predstave kultnog zagrebačkog kazališta, poručuju iz Komedije.


Reci što misliš!

  Vezane vijesti