Kultura

hvaljen film

3. Rendez-vous au cinéma otvara Prezir Jean-Luc Godarda

3. Rendez-vous au cinéma otvara Prezir Jean-Luc Godarda

Ove nedjelje, 15. listopada, simultanom projekcijom u 18 nezavisnih kina Kino mreže i u suradnji s Francuskim institutom započinje treći po redu Rendez-vous au cinéma. Otvara ga drama u režiji Jean-Luc Godarda sa Brigitte Bardot, Prezir - prema mnogima jedan od najboljih filmova svih vremena.

Prezir (Le mépris, 1963.) je drama u režiji Jean-Luc Godarda u kojoj u glavnoj ulozi nastupa neponovljiva Brigitte Bardot. Radnja filma bavi se mladim scenaristom koji radi na ekranizaciji Homerove Odiseje u režiji Fritza Langa; Fritz Lang tumači samog sebe, a Godard njegova asistenta. Paul je oženjen s Camille (Brigitte Bardot), koja mu počne zamjerati što je zanemaruje. Ovom psihološkom dramom režiser Jean-Luc Godard uspio je dočarati svu slojevitost međuljudskih odnosa, neovisno je li riječ o njihovim ljubavnim ili profesionalnim vezama.

Projekcija Prezira održat će se u nedjelju 15. listopada istodobno u 18 kina: Kinoteka Zlatna vrata i kino Karaman u Splitu, Kino Gorica - Pučko otvoreno učilište Velika Gorica, Art-kino (Rijeka), MM Centar, Kino Metropolis - MSU, kino Europa i kino Tuškanac u Zagrebu, Kino Moslavina - Pučko otvoreno učilište Kutina, Kino Valli (Pula), Kino Urania (Osijek), Kino Ivanec, Kino Zelina, Kino 30. svibnja - Pučko otvoreno učilište Daruvar, Kino Samobor - Pučko otvoreno učilište Samobor, Kino Gaj (Varaždin), Kino Velebit (Koprivnica) i Kino KPD 'Sloga' (Pakrac). 

'Jako nam je drago da kino Tuškanac i HFS ove godine sudjeluju u programu Rendez-vous au cinéma u sklopu kojeg osim što se prikazuju sjajni francuski filmovi, i širi filmska kultura, što je trajna programska orijentacija kina Tuškanac, isti program širi i na druge sredine osim Zagreba, te da će se ovi filmovi moći pogledati i u drugim nezavisnim kinima u Hrvatskoj. Ovaj kinotečni biser sam redatelj opisao je sadržajno kao 'priču o nesporazumu između jednog muškarca i jedne žene', a režijski kao 'Antonionijev film koji je snimio sam Hawks.'', izjavili su povodom otvaranja trećeg Rendez-vous au cinéma iz kina Tuškanac gdje cijeli program počinje već u 20 sati prigodnim druženjem ispred kina uz francusko vino i glazbu. Projekcija Prezira zakazana je za 20 i 30 sati. 

'Francuskom filmu pravo je mjesto u nezavisnom kinu, a vjerujemo kako su mala kina i dalje najbolje  mjesto za spoj, bio on  ljubavni ili prijateljski. Upravo zato posebno se radujemo 3. Rendez-vous au cinéma programu, u kojem ove godine sudjeluje 25 kina diljem zemlje, a koji ćemo otvoriti jednim od najboljih filmova svih vremena - Prezir, ove nedjelje, 15. listopada.  Pozivamo vas da nam se pridružite i budete dijelom najvećeg kino ‘rendesa’ ikad viđenog na ovim prostorima!', izjavila je Rea Rajčić, voditeljica projekta kinoprikazivaštva pri Hrvatskom audiovizulanom centru.

Osim što se zajedničkom projekcijom Godardovog filma otvara 3. Rendez-vous au cinéma, time se ujedno obilježava i još jedan za kina posebno važan datum. Naime, upravo je 15. listopada i dan europskih Art kina koji će zajednički raznim manifestacijama diljem svijeta proslaviti njih više od 400. Na taj se dan slavi raznolikost europske kinematografije i kulture, a sve ostale detalje potražite na ovoj poveznici

Uz Prezir, na programu 25 nezavisnih kina diljem zemlje, a sve do 15. studenog, bit će još četiri sjajna francuska filma: Kralj i ptica (Le Roi et l’Oiseau, 1952.) Paula Grimaulta, Nevidljivi (Les invisibles, 2012.) Sébastiena Lifshitza, Victoria u režiji Justine Triet i Zbogom, prva ljubavi (Un amour de jeunesse, 2011.) Mie Hansen-Løve

Više informacija o terminima prikazivanja možete pronaći na Facebook ili službenim stranicama svakog kina, a najave i novosti u vezi programa možete naći i na Facebook događaju.

Plakat i vizuali 3. Rendez-vous au cinéma dostupni su na ovoj poveznici

Program Rendez-vous au cinéma nastao je u suradnji HAVC-a, Francuskog instituta u Hrvatskoj i Kino mreže.

I ne zaboravite, vidimo se u kinu jer u kinu je bolje! Ili na francuskom: Rendez-vous au cinéma parce que c'est meilleur au cinéma!


Reci što misliš!